Zabývají se jí v Tachově, kde se město chystá k rozsáhlé rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic. Kdy to bude, záleží na financích. V současnosti lze ve městě parkovat ve dvou zónách, určujícím prvkem jsou hradby. „V prostoru omezeném hradbami je parkování zpoplatněno, mimo hradby je bezplatné," vysvětlil starosta Ladislav Macák. Na náměstí parkují předplatitelé nebo řidiči platící jednorázově. Přes den a zvláště v turistické letní sezóně se v centru hledá místo obtížně. A bude hůř, protože město plánuje z náměstí po rekonstrukci zcela odstranit dlouhodobé parkování. „Trendem je odvést parkování mimo centrum. Na náměstí by měly vzniknout pouze zálivy na krátkodobé parkování, tedy například na dobu, než si osádka auta nakoupí," řekl starosta. S časově omezeným parkováním počítá město i před poliklinikou, je zavedeno už například i před městským úřadem. Tachovští řidiči by si proto možná měli pořídit do auta parkovací hodiny.

V současnosti má problém s parkováním v centru Stříbro, a to v souvislosti s revitalizací náměstí. O mnoho líp ale nebude ani po skončení rekonstrukce v květnu 2013. „Počet parkovacích míst na náměstí se sníží řádově o polovinu, tedy na čtyřicet. Další pro necelou čtyřicítku vozidel bude možné v Mánesově ulici, což je asi dvě stě metrů od náměstí," uvedl starosta Bohuslav Červený. Řešením by byl parkovací dům, protože další větší plochy vhodné pro parkoviště v centru Stříbra nejsou. Po dobu rekonstrukce náměstí bylo zrušeno poplatné parkování, ale po dokončení bude opět zavedeno. Mimo centrum se neplatí.

Není veřejné jednání zastupitelstva v Boru, aby se v něm neprojednávalo parkování na náměstí. Bor má většinu obchodů soustředěnu právě na náměstí a je jediným městem v okrese, kde se v centru neplatí. Kvůli nedostatku míst nechávají lidé vozidla i tam, kde to není povoleno.

„Náměstí bylo do současné podoby rekonstruováno před více než patnácti lety. Pro tu dobu byl počet parkovacích míst dostatečný. Jakékoli změny by znamenaly rekonstrukci celého náměstí," uvedl starosta Petr Myslivec. Město ale má řešení. Chce několik desítek metrů od náměstí, tam kde je dnes asfaltová plocha, vybudovat odstavné parkoviště.

S parkováním na náměstí a počtem parkovacích míst je spokojená starostka Plané. „Od doby, kdy jsme zavedli stávající systém jsem se nesetkala s tím, že by neměl kdo v centru zaparkovat," uvedla Martina Němečková.

Na malém parkovišti před kinem a centrálním jsou umístěny parkovací hodiny, podélná stání jsou určena pro abonenty, kteří mají možnost si zakoupit půlroční nebo roční parkovací kartu.

Občas se ale najdou lidé, kteří daná pravidla nerespektují. „Problémem bylo hlavně několik parkovacích míst u pošty, kde je omezená doba parkování pro ty, kteří si chtějí třeba jen zaběhnout na poštu. Někteří řidiči zde nechávali zaparkovaná vozidla třeba po celý den," uvedla starostka. Takové a podobné případy kontrolují dva plánští městští policisté.