„Letošní ročník je celkem slabý. Přihlásilo se sedm účastníků, nakonec jich přišlo ale šest. Každý ze soutěžících si tak odnesl nějaké ocenění,“ řekl Deníku předseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu v Tachově Jiří Havránek a doplnil, že do letošního ročníku vyslaly své zástupce všechny tachovské základní školy a gymnázium, z okolí ale nikdo nepřijel. „Oslovili jsme všechny základní školy v okolí. Nikdo od nich ale nepřijel. Všechny předcházející roky jsme tady měli zástupce z Chodové Plané, Plané, Černošína, Lesné nebo Stříbra, tak nás to trošku mrzí. Ale chápeme, že školy těch akcí mají asi moc,“ podotkl Jiří Havránek.

Pro soutěžící letošního Okresního kola soutěže mladých zahrádkářů byla stejně jako v předcházejících letech připravena teoretická i praktická část testu. Při teoretické dostali písemný test, ve kterém měli označit správnou odpověď. Praktická část je zavedla k miskám s květy a listy rostlin, které měli označit názvem rostliny. „Účastním se už po několikáté a myslím si, že letos to není tak těžké jako vloni. Nemusím nad otázkami tolik přemýšlet,“ popsal student Jiří Kratochvíl z tachovského gymnázia sklánějící se nad vzorky bylin.

„Mě otázky připadají stále těžší. Myslím si, že je vybírají vysokoškoláci, některé jsou těžké i na nás,“ usmál se vzápětí předseda tachovských zahrádkářů Jiří Havránek.

Vítěze okresního kola v červu čeká účast v celorepublikovém kole. Ta se letos koná v Šumperku.

Ilustrační foto.
Tachovské gymnázium se může pochlubit skvělými angličtináři