Nového vzhledu se v příštích čtyřech letech může dostat Černošínu. Tamní městské zastupitelstvo totiž schválilo projekt památkového ateliéru. Spočívá v tom, že si majitelé nemovitostí mohou pořídit nové fasády na náklady obce.

„Pokud se barvy domů nebudou hodně vymykat celkovému vzhledu města, my jim je zaplatíme do výše deseti procent uznatelných nákladů. Maximálně to však bude deset tisíc korun,“ informoval nás Miroslav Plincelner, starosta Černošína. „Nechceme ale upřednostňovat pouze Černošín, zámysl se týká i našich spádových obcí,“ dodal.

Cílem projektu je podpořit občany při zvelebování jejich nemovitostí. „A také dosáhnout jednotného vzhledu města,“ uvedl Plincelner. Radnice ale nechce majitelům domů nic nařizovat. „Jedná se pouze o doporučení. My lidem předvedeme vzorky barev, jaký postoj k tomu zaujmou, záleží jenom na nich,“ podotkl starosta. K projektu se už kladně postavilo několik občanů. „Zájem projevilo pět majitelů,“ potvrdil starosta.

„Předpokládám ale, že nenastane žádná davová hysterie. Ona zase ta finanční injekce není tak závratná,“ uznává Plincelner. „Tento projekt mne napadl při mé návštěvě Nečtin, které už podobný vzhled mají. Řekl jsem si, že by to nemusel být zase až tak špatný nápad,“ dodal starosta.

Glosu k tomuto článku najdete zde