V Plané se mohou děti a dospělí ze třemi symboly setkat již klasicky v prostorách Hornického muzea. Pro nejmenší je připravena cesta štolou, na jejímž konci je čeká Mikuláš ze sladkou odměnou za jejich odvahu. „ Cesta je zároveň spojena ze zkrácenou prohlídkou našeho muzea," řekla Deníku ředitelka městského kulturního střediska v Plané Milena Nová. Na své si tudíž přijdou jak děti, tak jejich doprovod.

Program spojený s čerty je připraven i v barokním zámku v Boru. Zde je pro odvážlivce připraveno i peklo, ve kterém bude návštěvníky čekat samotný lucifer s knihou hříchů. „Po domluvě s luciferem a průchodem pekla se děti dostanou rovnou do nebe za andělem a Mikulášem, kteří je odmění," vysvětlila kastelánka borského zámku Galina Marianna Kortanová. Dvojice osob znázorňujících dobro si své nebe zbuduje v prostorách kaple. Brány pekla a nebe se na zámku otevřou již potřetí.

Nutno také podotknout, že díky velikému zájmu o tuto akci je nutné si vstupenky předem rezervovat.

Mikulášské oslavy se nevyhnou ani Tachovu. Zde se již po šesté čerti, anděl a Mikuláš objeví přímo na náměstí. Tuto akci mohou využit i rodiče, aby mohli své ratolesti po případě obdarovat za dobré chování. Do pátku, do pěti hodin odpoledne je možné zanést na infocentrum v Tachově balíček opatřený jménem dítěte. Ten pak bude jmenovanému darován přímo v průběhu mikulášské nadílky.

I přes to, že se v dnešní době podobné tradice stávají podle mladých přežitkem, pořádný čert prý stále zabírá.

„Za ty tři roky, co tuto akci pořádáme se ještě nestalo, aby odešel nějaký účastník naprosto v klidu," s úsměvem sdělila kastelánka borského zámku Kortanová. Podobně to vypadá i v Tachově. „Děti se zatím každý rok bojí. Jde na nich vidět pokora, před čerty slíbí naprosto vše," popsala pracovnice městského kulturního střediska Tachov Jaroslava Wanková.

Sobotou ale čertí rejd nekončí. Ve Studánce bude pokračovat i nedělí a to v podobě čertího bálu. Důvod, proč bál bude až v neděli je prostý. „Celou sobotu bude Studánka plná andělů, čertů a Mikulášů. Tudíž jsme ples nechali na neděli," vysvětlila starostka Studánky Irena Zapletalová. Pro děti jsou připraveny různé soutěže, mezi kterými budou muset přednést básničku luciferovi, aby si zasloužili balíček dobrot. Již šestnáctý ročník této netradiční tancovačky ani trochu neztrácí na popularitě, i když se koná den po Mikulášvi, „ Tento rok jsme připravovali 80 balíčků pro malé návštěvníky," sdělila starostka.