„Museli jsme zařídit jídelnu tak, abychom oddělili přípravnu syrového masa, přípravnu na vytloukání vajec a přípravu zeleniny. Oddělit jsme museli rovněž černé a bílé nádobí,“ popsala nutné změny Eva Hájková, ředitelka Základní školy v pražských Řeporyjích.
Přesto mnoho škol stále ještě tyto standardy nesplňuje. Podle průzkumu Deníku jich je přes pět procent. Pokud někde normy ještě splněny nebyly, není to podle hygieniků vinou tvrdosti pravidel, ale nezájmem problematiku řešit ze strany provozovatele. Obavy ze sankcí Evropské unie však zatím nepanují. „Podle mých informací se žádná tragédie ve školních jídelnách dít nebude,“ uklidňuje hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Navíc česká směrnice je mnohem přísnější než ta evropská.
„Evropská směrnice například nepožaduje existenci digestoří. Spaliny při pečení a vaření musí jen bez problémů odcházet z kuchyně a nesmí se vracet zpět do jídla, aby se v kuchyni netvořily plísně,“ pro příklad uvedla vedoucí školní jídelny Eva Šprochová z tachovské Základní školy v Zárečné ulici.
Mnozí rodiče o platnosti přísných hygienických norem vůbec nevědí. „Takovéhle věci jdou mimo mne a nechávám je na odbornících. Věřím, že je dodržují,“ uvedla Soňa Toholová z Tachova, maminka jedenáctiletého školáka Lukáše.
Podle jejího názoru je vedle dodržování vyhlášky také prioritou, aby jejímu potomkovi strava připravená ve školní jídelně chutnala.
„Syn zatím nikdy neměl žádné připomínky. Nikdy si například nestěžoval, že by dostával malé porce,“ pochvaluje si.
Lukáš Tohola její slova jenom potvrzuje.
„Můžu si vybrat ze dvou jídel a vždy se na jídelníčku objeví něco, co mi vyhovuje. Naštěstí u nás nevaří tak často jídla, která nesnáším, například buchtičky se šodó,“ dodal školák se smíchem.
Zeleninová strava, ve školních jídelnách na Tachovsku hojně používaná, se nepozdává Martinu Střihalovi ze Stříbra.
„I když to na talíři vypadá dobře, nikdo zeleninu do mne nedostane. Ani moje maminka mi ji doma nevaří. To už musí být výjimečná situace. Zvlášť tehdy, když si mamka vezme do hlavy, že potřebuju nějaké ty vitamíny. Naštěstí se to ale neděje často,“ řekl Deníku třináctiletý školák.
„Já sním všechno, co v jídelně dostanu na talíř. Dost sportuju, takže spíš upřednostňuju, když je jídla hodně,“ podotkl dvanáctiletý Roman Líska z Tachova.