Centrum sociálních služeb Tachov se připojilo se dvěma domovy pro seniory (Panorama a Panenská), zpívalo se rovněž přímo v sídle CSS Tachov. V Domově pro seniory v Panenské ulici v Tachově se ke středečnímu večernímu zpívání koled společně sešly Jana Kolesová, Zdena Kňazovčíková, Lída Krbcová, Vlasta Broncová a Ludmila Babyková.

Farní charita Stříbro, kde se zpívalo ve společenském sále, hlásilo 19 účastníků – 12 klientů, 4 rodinní příslušníci a 3 členové personálu.

Ve Studánce zpívalo koledy 50 lidí, doprovodil je pěvecký sbor Kaštánek z Dětského domova v Tachově. Zazpívaly Karolína Polanská, Zuzana Holakovská a Hana Jirková. "Zdeněk Kropáč pro nás všechny připravil příjemné překvapení, když sebou přivezl folklorní soubor Kašpárek z Tachovského dětského domova včetně dudáka Pavla Švandy. Kromě pěti koled, které zpívalo celé Česlo, děvčata závěrem zazpívala jako bonus Tichou noc a Zuzana Holakovská sólově zazpívala vánoční píseň Hallelujah," sdělila starostka Studánky Irena Zapletalová. "Stála jsem jak opařená s husí kůží po těle jaká to byla nádhera. Děkuji Deníku za organizaci tak krásné a milé akce. Je pravda, že záleží na každém z nás jaké si to uděláme. Takže jedno veliké díky folklornímu sboru Kašpárek. Byla to nádhera. Teď už můžou začít vánoce," dodala. 

Ctiboř se do akce Česko zpívá koledy zapojila podruhé. Letos koledy zpívalo v místním kostele 45 účastníků, kam byla akce přesunuta z důvodu nepříznivého počasí.

Ve Starém Sedlišti bylo podle starostky Jitky Valíčkové přibližně 75 účastníků, což je více než před rokem. Účastníkům se podával čaj, svařák, perníčky (které upekly děti ze školy) a vánoční ozdoby.

Farní charita ve Stříbře, jež nese jméno blahoslaveného papeže Jana Pavla II., byla ve středu večer dějištěm vánočního zpívání, do kterého se zapojilo dvanáct klientů domova spolu s rodinnými příslušníky. "Dříve jsme chodívali na zpívání koled do centra města, ale letos máme mnoho seniorů nemocných,a proto jsme se rozhodli udělat zpívání zde v domově. Přišlo i několik příbuzných, kteří se k nám rádi přidali. na závěr jsme si dali víno a něco dobrého. A zdejší výzdobu, tu nám udělali právě naši klienti, jsou šikovní," uvedla ředitelka domova Teresa Kupcová.

Mezi zpívajícími byla i Jana Růžičková. "Prodělala jsem před časem mozkovou příhodu a od té doby nevidím. A možná proto teď ráda zpívám, takže mě dnešní večer moc potěšil. Mám tu své přátele a jsem tu ráda," uvedla paní Růžičková.

Se zpěvem pomohl i praktikant Jiří Brožík, který vždy začal předzpívávat. "Tato práce mě velmi naplňuje. Senioři jsou úžasní, jsou mnohem upřímnější, než lidé kolem mě. Cítím se při této práci užitečný a dělám ji rád. Všem přeji do nového roku, ať jsou stále čilí a také, abychom se tu za rok opět při zpívání sešli," řekl mladý muž. (sih)

Příští rok se akce Česko zpívá koledy uskuteční 14. prosince.

Máte i vy fotografie ze zpívání koled? Uvítáme vaše snímky ke zveřejnění na redakce.tachovsky@denik.cz