Ač se narodil v Praze a dlouho žil v severních Čechách, krása panenské přírody na pomezí Tachovska a Domažlicka ho prý okouzlila. Jsou tu skály, starobylá zřícenina Přimda, říční nivy, pár skal, ty správné stromy, palouky a lesy. Je to líbezná krajina, která skrývá i pár jizev po vesnicích, které zanikly po odsunu německého obyvatelstva, popsal dnes Páral ČTK, jak zdejší přírodu vidí.

V Přimdě se účastnil slavnostního zahájení provozu nové budovy správy chráněné oblasti, která vznikla před dvěma roky a je nejmladší v zemi. Krásu zdejší krajiny si musí najít každý sám, říká spisovatel. Sám by prý o ní nejraději moc nemluvil, aby sem nejezdilo příliš mnoho autobusů s turisty, žertoval. Plánuje, že by zde postupně v průběhu let pomohl vytvořit velkou přírodní meditační zahradu, jakých jsou údajně po celém světě tisíce.

"Tady to jde, je tu ta možnost - aby to byla hora, údolí, výhledy a západy, to je nádherná představa," plánuje Páral. Představuje si, že by součástí zahrady byly velmi jednoduché, až strohé stavby z přírodních materiálů bez jediného hřebíku - altány a mosty, které nikam nevedou. "Bude to ovšem potřebovat velkou podporu veřejnosti, ale bylo by to něco naprosto krásného," zasnil se spisovatel.

Myšlenka ho prý velmi láká. "Už v minulosti jsem obkroužil náhrdelníkem vyhlídek, památných míst a pomníčků Mariánské Lázně a Karlovy Vary," dodal.