Spolu se svým bývalým spolupracovníkem Václavem Kadlecem založili před lety dnes již známý genový sad krajových ovocných odrůd v Tachově.

Jaký je záměr zmíněného projektu Tisíc stromků?

Cílem projektu je obnova krajových původních odrůd jabloní a hrušní.

Budou vysazeny stromy z tachovského genového sadu?

Ne, nebudou. Několik stovek stromků bude pocházet od různých dodavatelů. Budou to stromky, ze kterých se dají použít rouby. Je to program na dodání několika set zejména jabloní a hrušní pro obce. Začíná se na Tachovsku a Domažlicku, poté budou následovat další okresy.

Jaké jsou vybrány odrůdy pro výsadbu?

Pro projekt Tisíc stromků pro Plzeňský kraj byly vybrány následující odrůdy jabloní – Croncelské, Holovouské malinové, Strýmka, Sudetská reneta, Hájkova muškátová, Panenské, Řechtáč soudkovitý, Míšeňské, Smiřické vzácné a hrušní Napoleonova, Muškatelka zimní, Hájenka, Děkanka, Magdalenka.

Projevili už nějaké obce z Tachovska zájem o stromky z tohoto projektu?

Projekt je úplně čerstvý, teprve se rozbíhá. Takže žádná obec si je zatím neobjednala. Počítáme s tím, že s vysazováním by se mohlo začít až v příštím roce. Minimální množství které bude možno objednat je deset stromků, maximální pak padesát. Byli bychom rádi, abychom tímto projektem podpořili české odrůdy tak, aby lidé jedli spíš je, než přivezené plody ze zahraničí

Vraťme se ještě k tachovskému genového sadu. Kde už rostou stromky z tohoto sadu?

Jsou vysazovány například při pozemkových úpravách, nebo tvorbě biokoridorů. Několik stromků už roste ve Stříbře, ve zdejších Minoritských zahradách. Sázejí se také okolo polních cest, kde pak slouží jako doplněk potravy různých živočichů a hmyzu. Tyto stromy mohou ve volné přírodě mnohdy oživit krajinu. Mohou rozbít monolit velkých polí, přivábit ptactvo, které se odvděčí hubením škůdců.