Najít na Tachovsku zaměstnání je problém, obzvláště pak pro matku s jedním či dokonce dvěma dětmi. Navíc se problém násobí, když dítě je příliš malé na školku a prarodiče ještě chodí do práce nebo jsou daleko. A co když mladá maminka sežene alespoň špatně placenou práci, nepravidelně pár dní v týdnu jako přivýdělek, kdo se pak postará o její dítě? Takové a řada podobných otázek napadaly Petru Maříkovou už jen proto, že sama má dvě děti. Tříletou Kamilku a osmiměsíčního Matýska. A protože společně se svojí sestrou věděly, že odpovědi na otázky hledají i jiné maminky na Tachovsku, daly hlavy dohromady, nad jménem nemusely dlouho přemýšlet a tak v Plané vznikl Dětský koutek Matýsek. A právě o něm vyprávěla Petra Maříková v rozhovoru pro Deník.

Jak dlouho funguje Matýsek?

Nápad vznikal zhruba před rokem a koutek jsme otevřely prvního července. Zřizovaly jsme tady ten prostor asi tak čtyři měsíce. Chtěly jsme, abychom byly co nejblíže maminkám, někde v centru. Město nám tedy pronajalo tyto místnosti.

Nejste vlastně taková náhrada školky?

Nesuplujeme mateřskou školu. Na rozdíl od ní hlídáme a postaráme se i o děti mladší tří let. Navštěvují nás spíše mladší děti. Nejmladší je rok a půl starý chlapec. Dále máme holčičku, které je o rok víc. Dítě nám například pravidelně vodila maminka, když byly zavřené jesle.

Jak složité bylo dodržet legislativu?

Nebylo to vůbec jednoduché, hlavně dodržet všechny hygienické podmínky. Další problém byl s obědy, to jsme musely také řešit, jak dětem nabídnout oběd. Ale protože tu máme děti, které zde stráví hodinu či dvě, tak jde spíše o formu svačinek. Vždy se domlouváme s maminkou, co dítěti dát, některé si nosí svačinu z domova. Když už tu je dítě přes oběd, tak to mamka nahlásí dopředu a domlouváme oběd individuálně.

A denní program?

Snažíme se mít každý den jiný program tak, aby dítě mělo denně jinou zábavu. Jde o kreslení, cvičení nebo se jim věnují dvě kolegyně a hrají divadlo. Chceme, aby se zde dětem líbilo a rády se k nám vracely.

Řekněte nám nějaké příklady…

Maminka přivede ráno na sedmou hodinu dítě a jde třeba prodávat do obchodu. Pak po skončení pracovní doby tatínka si ho on vyzvedne a dítě tak zde nemusí trávit celý den. Navíc nemusí vůbec chodit pravidelně a dokonce pohlídáme i jak se říká dítě z ulice. Maminka může jít kolem, chce si zajít ke kadeřnici a tak nám přenechá dítě a za dvě hodiny si ho vyzvedne. Nebo když jde k zubaři, aby nemusela mít dítě na křesle u doktora, nechá ho tady u nás. I to je možné a právě i kvůli takovým případům jsme zde.