Zhmurko pochází z oblasti města Ivano-Frankivsk, které je vzdáleno přibližně 250 kilometrů od hranice se Slovenskem. "Moje rodina na Ukrajině je zatím v pořádku. Pocházím ze západní části Ukrajiny a jek jsem se od svých příbuzných dozvěděl, je tam zatím klid," řekl Deníku, ale dodal, že každou chvíli svým blízkým volá, aby se dozvěděl, zda jsou v pořádku.

Ne všichni Zhmurkovi zaměstnanci ale pocházejí ze zatím bezpečných oblastí napadené země. "Jeden můj kolega má rodinu nedaleko hranic s Běloruskem a když dnes volal domů, dozvěděl se, že ruské tanky mají třicet kilometrů od domova," uvedl dále Zhmurko. Rozhovor s Deníkem ale jeho zaměstnanec odmítl s vysvětlením, že vůbec není ve stavu, kdy by byl schopen odpovídat.

Elena Sorokina žije v České republice od roku 2004, je PR manažerkou Informačního centra Mariánské Lázně, ale také působí jako externí spolupracovník Radia Svoboda.
Ruska v Česku: Předpokládám, že Rusko bude izolováno od Evropy a západního světa

Ukrajinský podnikatel zatím nemá informace, jestli bude někdo z jeho pracovníků povolán na obranu své země. Povolávací rozkaz zatím nikdo nedostal. "To se zatím týká především vojáků v záloze. Zatím si netroufnu odhadnout, jak se to bude dále vyvíjet," uzavřel Peter Zhmurko.

Válka na Ukrajině trápí i dvě osmnáctileté studentky z Klatovska. „Můj strejda má na Ukrajině rodinu a tak je rozhodnutý, že tam pojede. Máme tak všichni strach, aby se vůbec vrátil. Je to hrozné. Bojím se i toho, aby to vše nedošlo až sem, Ukrajina zase není tak daleko od nás,“ neskrývá svůj strach Anna Zahrádková.

Podobné obavy má i její spolužačka Marie Lepší. „Já mám ukrajinského přítele a rovněž chce jet za svou rodinu. Nechce se mi ho tam vůbec pouštět, ale copak mu můžu bránit, aby je v takové situaci za svou rodinou. Nejspíše bych udělala to samé, i když měla obrovský strach. Na tohle v dnešní době není nikdo připravený. Napřed pandemie, teď válka, co ještě přijde,“ bojí se slečna.

Strach o své děti, které žijí na Ukrajině, má i paní Natálie, která žije a pracuje v Klatovech. "Mám tam dva syny, jeden žije v Kyjevě a druhý kousek od něj. Každý den si voláme, mám o ně hrozný strach. Myslím si, že válka vznikla proto, že Putin chce, aby se Ukrajina připojila k Rusku," řekla žena pocházející z Ukrajiny.