Větším městům to podle názoru starostů z Tachovska komplikace nepřinese, problémy by ale mohly mít menší obce. „Ve větších městech se chodníky uklízejí běžně a problémy s tím podle mne nebudou,“ řekl Deníku starosta Tachova Ladislav Macák.

„Problém by ale mohly mít menší obce, které nemají techniku ani lidi,“ dodal. Počet lidí, kteří se doposud starali o chodníky před svými domy se podle Macáka sníží. Dosud odpovídají za stav chodníků majitelé domů. Rozhodnutí o odpovědnosti obcí je podle tachovského starosty raritou. „Vždyť i u našich západních sousedů jsou odpovědni majitelé přilehlých objektů. Také historicky je to ojedinělé rozhodnutí,“ uvedl Macák.

Návrh vlády o odpovědnosti za úklid chodníků projedná ještě Sněmovna. Rozhodnutí vlády neudělalo radost starostce Tisové Marii Čadkové. „Na jaře uklízíme chodníky normálně, ale nedovedu si představit, aby byly chodníky uklizené od sněhu hned, to prostě v naší obci technicky nejde,“ vyjádřila se. Obec si na úklid komunikací a chodníků, které má přímo na starosti, najímala pracovní síly. Teď si je bude muset najímat na všechny chodníky v obci, tedy i na ty, které doposud uklízeli majitelé domů.

Na úklid chodníků jsou zvyklí v Trpístech. „Starali jsme se o chodníky pořád, tolik jich zase nemáme. Před domem si sníh občas někdo uklidil, zbytek jsme dodělávali my,“ uvedl starosta Josef Pavlas s tím, že obec chce koupit stroj na úklid, který by ovšem měl využití i v jiném období. Chybí však peníze. O chodníky se rovněž starají v Rozvadově. „Chodníky jsme stejně uklízeli a budeme je uklízet dál, pro nás se toho moc nezmění,“ řekl nám starosta Jindřich Červený.