Na Tachovsku je patrný zvýšený výskyt virových onemocnění. Nachlazení, chřipky a rýma postihuje všechny věkové kategorie. Lékaři apelují na včasné očkování proti chřipce. Pravidelně v říjnu totiž začíná první vlna nachlazení, lidé by proto neměli váhat a včas by se měli informovat o očkování. V lékárnách je zájem o všechny medikamenty, které pomáhají v boji proti nachlazení.

„Už jsme měli i několik zájemců o vakcíny,“ uvedla Jaroslava Laššáková, magistra z lékárny ve Stříbře. „V poslední době jsem pocítil pomalí nárůst virových onemocnění. Nedá se říct, že by na tom byla nějaké věková generace hůře je to zastoupené rovnoměrně. Lidé teď na podzim podceňují oblékání,“ uvedl Jiří Morávek, lékař z Tachova. „Touto cestou bych chtěl na občany apelovat, aby se včas nechali očkovat,“ dodal lékař.

Bude séra dostatek? „Letos jsme opatrní. Nějaké zásoby máme, ale ne moc. Předloni byl zájem o očkování enormní, loni jsme se pak předzásobili a zájem nebyl téměř žádný. Přebytek látky jsme museli zlikvidovat, byla to pro nás citelná ztráta,“ vysvětlila lékárnice stříbrské lékárny. I v ostatních ordinacích se klika dveří předává z ruky do ruky. „Pocítili jsme zvýšený nárůst nemocnosti u dětí a dorostu. Léčili jsme i jeden zápal plic. Je to způsobené střídáním teplot a začátkem topné sezóny,“ uvedl František Kouba, pediatr v Tachově. Zas taková katastrofa to není, říkají lékaři.

„Je jen nepatrný nárůst. Děti se z prázdnin vrátily do škol a kolektivů, kde se nemoci šíří rychleji. Touhle dobou se zvýšená nemocnost pacientů pravidelně opakuje,“ uvedla Gabriela Bončeková, dětská lékařka z Boru.