Vše začalo loni v červnu, když slíbil svojí známé pomoc s nařezáním palivového dříví. Svoji práci odvedl, nic za to nechtěl, dostal ale káru plnou kulatiny. A za pár dní už za ním přijela policie, aby vysvětlil, jak ke dřevu přišel. „Věřil jsem, že paní Šleglová to má povolené,“ řekl soudu.

Jak uvedl státní zástupce Ondřej Wendler v obžalobě, kulatina zmizela ze skládky zpracovaného dřeva v lese nedaleko Starého Sedla. Společnost, které smrkové kmeny patřily, vyčíslila škodu zhruba na 21 tisíc korun.

Skupina několika osob se loni v polovině června skutečně vypravila na uvedené místo, aby Zdeňce Šleglové pomohla nařezat a odvézt palivové dříví. Vše bylo řádně domluveno s borským lesním hospodářem, který po návratu ze své dovolené odvezené dříví spočítal a vystavil doklad. Zákaznice také vše řádně zaplatila.

„Na skládce toho bylo více. Paní mi ukázala, kde mám řezat. O nic více jsem se nestaral. Nic jsem za to nechtěl, ale protože jsem používal svoji pilu a svůj benzin, řekli mi, že mi naloží káru dříví. Nepotřebuji je, ale odvezl jsem je k synovi,“ uvedl před senátem obžalovaný. U syna skutečně dříví složil a řekl mu, ať s ním nic nedělá, že to přijede lesní správce spočítat.

Ilustrační fotografie.
Po hádce zapálil ubytovnu a odešel

Že se jedná o kulatinu, která patřila někomu jinému, se ukázalo později a Chavík tedy dříví vrátil. „Na místě skládky bylo naše dřevo, které si paní Šleglová měla nařezat a odvézt, ale také zpracované smrkové kmeny, které patřily společnosti Petra,“ potvrdil lesní správce Václav Němec. A právě část tohoto dříví naložili Štefanu Chavíkovi na vozík.

„Skutečně jsme to naložili, ale bylo to omylem, nevěděli jsme, že to borským lesům nepatří,“ vypověděla uvedená žena. Její výpověď potvrdili další svědkové, kteří na místě zbytky stromů zpracovávali.

Státní zástupce ve své závěrečné řeči poznamenal, že není pochyb, že z lesa bylo smrkové dřevo odvezeno neoprávněně, ale připustil, že v hodnocení případného zavinění je třeba zohlednit nepřímý úmysl.

Navrhoval trest na spodní hranici sazby, tedy šest až osm měsíců s podmíněným odkladem na 1,5 roku.

Obhajoba naopak zdůraznila, že žádný úmysl prokázán nebyl a navrhla úplné zproštění obžaloby.

Soudkyně Michaela Řezníčková po zhodnocení výpovědí, Štefana Chavíka tento týden skutečně zprostila obžaloby.

Josef Pavlas je v Trpístech starostou od roku 1990.
Starostu dělá osmadvacet let