Představilo se na dvacet středních škol z obou západočeských krajů. Mezi nimi nechyběly střední školy z Tachovska, například Střední průmyslová škola Světce. „Prezentujeme všechny naše maturitní i učební obory, včetně nového vzdělávacího projektu Populár," sdělila Deníku Marie Smetanová ze SPŠ Světce. Jmenovaný projekt, na kterém spolupracuje několik škol ze západních Čech, má u mládeže především popularizovat vědu a techniku. „Dnes je velká poptávka po odbornících v technice, mezi dětmi ale není o technické obory tak velký zájem," shodli se zástupci školy i projektu Populár.

To potvrdila také ředitelka Středního odborného učiliště Domažlice Zdeňka Buršíková. „Naši učni v oborech kovo, truhlář i dalších pracují s moderními technologiemi a ze školy vystupují jako vysoce kvalifikovaní. Proto vítáme možnost účasti na takové prezentaci, abychom mohli přednosti technických oborů ukázat žákům základních škol," uvedla.

Domažlické učiliště navštěvuje také řada studentů z Tachovska. „Například v kadeřnickém oboru máme šikovné děti z Tachovska," dodala Buršíková.

Technickému oboru se hodlá věnovat také Tomáš Kampf z Kokašic, který přijel na prezentaci středních škol s výpravou Základní školy Bezdružice.

„Já jsem si vybral školu tady ve Světcích v Tachově a vybral jsem si obor obráběč kovů. Rozhodl jsem se z toho důvodu, že mě baví neustále něco kutit. Jako další věc u mě rozhodovala velká poptávka po tomto oboru. Dozvěděl jsem se totiž, že obráběčů a celkově řemeslníků je málo. Tato prezentace škol mne utvrdila v tom, že jsem si vybral správně. Teď si můžu s klidem podat přihlášku," říká Kampf.

Více k tématu v tištěném vydání středečního Tachovského deníku

Lukáš Hilpert