Přes 1500 pokut udělili policisté za první polovinu letošního roku řidičům, kteří se na silnicích tachovského regionu dopustili dopravních přestupků. Šestinu z nich tvoří zahraniční šoféři, kterým byly uděleny pokuty za téměř 350 tisíc korun. Cizinci však dosud nezaplatili více než polovinu uvedené částky. Jak české, tak zahraniční dlužníky předávají muži zákona Celnímu úřadu v Tachově.

„Čeští řidiči, kteří pokutu neuhradili v daném patnáctidenním termínu, mohou počítat i s exekucí,“ uvedl Aleš Dokoupil, ředitel tachovského celního úřadu. S cizinci už je ale pořízení daleko horší. „Vymoct z nich pohledávku, pokud nepřesahuje limit 1500 euro, je prakticky nemožné a navíc pro stát i nerentabilní,“ uznává ředitel. Česká policie ´páky´, jak zahraniční i české hříšníky přimět k zaplacení pokuty, má. „Policista může v případě, že je důvodné podezření, že se bude hříšník vyhýbat přestupkovému řízení nařídit zaplacení kauce a pokud viník odmítá, může mu nechat odstavit vozidlo.

Za auto si pak ručí řidič sám,“ dodal Dokoupil. V zahraničí se s řidiči, kteří nemají peníze na zaplacení pokuty, příliš nemazlí. „V řadě zemí jim nechají odstavit automobil a vůbec se s nimi nebaví,“ uvedl ředitel. Cizinci, kteří u nás nemohou za prohřešek zaplatit, jsou tedy prakticky nepostižitelní. „Možná by pomohla celoevropská databáze. Pokud by se nějakou namátkovou kontrolou zjistilo, že zahraniční řidič má například v České republice dluh, měl by být odsud vykázán, nebo mu by mu měl být na místě zabaven majetek,“ nastínil Aleš Dokoupil.

Platební nekázeň se ale týká i našinců. „Řada z nich si myslí, že se jim nemůže nic stát. Když pak dojde k exekuci, nestačí se divit,“ podotkl ředitel celního úřadu.

Glosu autora naleznete zde