Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Členové skupiny Chaos degustovali vína

Tachov – Vinice sice doma nemají, ale dobré víno vyrobit umí. Tachovští výrobci domácích vín se v pátek sešli, aby porovnali své výrobky a vybrali ty, které se povedly nejlépe. Soutěž už má tradici, konala se po jedenácté.

6.5.2012
SDÍLEJ:

Soutěž amatérských vinařů Tachovská bobule se koná už jedenáctým rokem Pořádá ji organizační skupina s názvem ChaosFoto: DENÍK/Marie Podzimková

Říkají si organizační skupina Chaos a svou soutěž nazvali Tachovská bobule. Schůzku si dávají jen jedinkrát do roka, a to právě při příležitosti degustační soutěže. Pokud si ale někdo myslí, že jde o recesi, mýlí se. Výrobci, kteří jsou zároveň i degustátory a porotci, svou soutěž berou naprosto vážně. Vzorky vín přinášejí v lahvích s vlastními etiketami. I ty jsou předmětem hodnocení.

„V posledních letech se počet účastníků stabilizoval. Je nás tak kolem deset a do soutěže přihlašujeme patnáct až dvacet druhů vín," uvedl Miroslav Jarý, jeden z organizátorů. „Víceméně každý už v průběhu těch jedenácti let nějaké ocenění získal," dodal.

Vína musí být vyrobena ze surovin pocházejících z Tachovska. Nejčastější výchozí surovinou je rybíz. „Máme tu i vína révová, ale i z angreštu, šípku, jeřábu, malin. Poměrně složitý výrobní proces je u vína z pampelišek, měli jsme tu v minulosti i silné rýžové," vyjmenoval Miroslav Jarý.

Účastníci se snaží dodávat svým výrobkům jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Jednou z nich je takzvaná chuť barrikovová. „Ta se u velkovýrobců dosahuje tím, že se sudy vyrábějí z čerstvého jasanového nebo dubového dřeva. Víno pak chytne jeho chuť. Abychom toho dosáhli i my, přidáváme do vína piliny z tvrdého dřeva," prozradil jeden z výrobních postupů Jarý.

„V jednom ročníku jsem obsadil všechna oceněná místa. Letos soutěžím se třemi vzorky," pochlubil se další účastník a organizátor Václav Smihrodský.

Některá z vín měla zajímavé názvy, například Den šípkové růže, Toulací zahradní směs či Vocelkův tachovský trhák. Hodnotilo se takzvaně senzoricky, účastníci posuzovali vzhled, barvu, vůni chuť a celkový dojem. Maximálně bylo možné získat dvacet bodů.

Autor: Marie Podzimková

6.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Snímky z utkání Lom - Konstantinovy Lázně.
9

Lídři nezaváhali, Chodský Újezd i Lom nadále vládnou

Návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana v Horšovském Týně
85

OBRAZEM: Měli byste opravit Míčovnu, vzkázal prezident v Horšovském Týně

FOTOGALERIE: Dva autoři vystavují v muzeu

Černošín – V černošínském muzeu byla zahájena výstava fotografií Moniky Šavlové z Kladrub a Štefana Kučíka ze Stříbra.

SLEDUJTE ON-LINE: Prezident Miloš Zeman diskutuje s občany v Horšovském Týně

Plzeňský kraj - Sledujte s Deníkem návštěvu prezidenta v kraji. 

FOTO: Města si po čtvrtstoletí znovu potřásla pravicí

Stříbro – Spolupráce mezi městy Stříbro na české straně a Vohenstrauss na německé straně, trvá už několik desetiletí. Ta oficiální, na základě smlouvy o partnerství, pak 25 let. A právě tu chtěli zástupci obou měst stvrdit společným přátelským setkáním.

Nebude to jednoduché, míní kouč Vrba

Lucern (od zvláštního zpravodaje Deníku) – V české lize suverénně kralují a zdolávají jednu těžkou překážku za druhou. A uspět chtějí také v Evropské lize. Fotbalisty Viktorie Plzeň čeká dnes večer třetí zápas ve skupině G – na stadionu v Lucernu se postaví FC Lugano, poslednímu týmu ve skupině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení