Také v nemocnicích se situace stabilizovala a denně je do nich přijímáno zhruba šest nových pacientů. "To nejhorší už máme s největší pravděpodobností za sebou,“ řekla na zasedání krizového štábu hejtmanka Ilona Mauritzová.

Ředitel Krajské hygienické stanice Plzeň Michal Bartoš upozornil, že počet nakažených roste ve zranitelné části populace nad 70 let.

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš sdělil, že k dnešnímu dni je v nemocnicích Plzeňského kraje hospitalizováno celkem 223 pacientů. „Zatím stále převažují lehké průběhy, ačkoli zaznamenáváme i mírný nárůst středně těžkých onemocnění. Intenzivní péči vyžaduje celkem 22 pacientů, z toho 9 jich je na umělé plicní ventilaci,“ vyčíslil Beneš.

Nejvíce pacientů je stále ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde je hospitalizováno 120 ze zmíněných 223 pacientů a je zde umístěna také naprostá většina pacientů vyžadujících intenzivní péči.

Ilustrační foto.
Bez slitování: Stařenka byla zneužita a umlácena k smrti. Vraždil slepec

Zatím lze podle Beneše ještě očekávat mírný nárůst počtu pacientů. S ohledem na vývoj situace, který je charakterizován nižším počtem pozitivních záchytů, lze již na konci tohoto týdne (nebo na začátku týdne příštího) předpokládat, že se začne počet hospitalizovaných pacientů na standardních lůžkách snižovat. Vzhledem k volným dnům ve školách a ukončení povinnosti některých protiepidemických opatření může být pokles pomalejší.

Situace v pobytových sociálních službách

Rudolf Špoták, náměstek pro oblast sociálních věcí informoval členy krizového štábu, že počet pozitivních zaměstnanců v pobytových zařízeních sociálních služeb vzrostl oproti minulému týdnu o 30 osob na celkových 113 (tj. o 4 %). Zaměstnanců v karanténě a na OČR je 355, tj. téměř 13 %. „V zařízeních Diakonie Západ a v Domovu pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza je pozitivních dokonce 25 % zaměstnanců,“ upřesnil R. Špoták a dodal, že navzdory těmto údajům sociální služby péči o klienty zvládají. „Za tuto práci jim velmi děkujeme, protože jen díky ní, se dařilo a daří tyto těžké chvíle zvládat,“ vzkazuje všem pracovníkům sociálních služeb hejtmanka Ilona Mauritzová.

Covid pozitivních klientů je celkem 38, což je stejné číslo jako minulý týden.

„Situace v terénních službách je zvladatelná a podle informací z terénu si pečovatelské služby navzájem vypomáhají podle svých možností,“ doplnil náměstek Rudolf Špoták.

V zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc - Klokánek v Janovicích nad Úhlavou - skončila karanténa v pondělí. Většina zařízení pobytových sociálních služeb má zakázané návštěvy.

Školy a školská zařízení

Náměstkyně pro oblast školství Radka Trylčová informovala členy Krizového štábu, že 7. února 2022 nabyl účinnosti zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem pro období epidemie onemocnění COVID-19. Na jeho základě mohou ředitelé základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky vyhlásit v období školního roku mimořádné vzdělávání distančním způsobem nebo mimořádné ředitelské volno v celkovém rozsahu až 10 dnů.

Pavel Karpíšek
Náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek: O galerii bude jasno letos

Ředitel mateřské školy může vyhlásit ve školním roce mimořádné ředitelské volno až 10 dnů. Jde o situace, kdy pedagogičtí pracovníci nemohou vykonávat svou činnost na pracovišti ve škole.

„Naše střední školy možnosti mimořádného volna v tomto týdnu nevyužily,“ uvedla náměstkyně R. Trylčová. Školy, které řešily nepříznivou epidemickou situaci v minulém týdnu, jsou uzavřené z důvodu jarních prázdnin. Jedná se o školy v okrese Plzeň-město, Plzeň-jih a Plzeň-sever.

„V pondělí proběhlo testování ve školách. Ve středních školách se testovalo pouze 5 099 žáků a pozitivita byla prokázána u 101 žáků. Pozitivní jsou 3 pedagogičtí pracovníci a 3 nepedagogičtí pracovníci. Nejvyšší počet pozitivních žáků máme hlášen z okresu Domažlice,“ upřesnila náměstkyně Radka Trylčová.

Situace ve složkách IZS

Nemocnost v oblasti složek IZS (u HZS, PČR, AČR, ZSS PK) se mírně zlepšila. Pohybuje se již pouze na úrovni 10 %. Složky IZS tak mohou plnit svoji činnost bez omezení. Také u sledovaných subjektů z oblasti dopravní, energetické a vodohospodářské oblasti není jejich činnost zvýšenou nemocností ohrožena.

Očkování a kapacita očkovacích míst

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 941 443 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 370 943 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 215 365 osob. U malých dětí 5+ bylo vyočkováno 3389 dávek, z toho 1223 malých dětí má očkování dokončeno. Minulý týden bylo naoočkováno také 1052 osob bez registrace a pomocí mobilních týmů 102 osob.

Zájem o očkování novou proteinovou vakcínou Novavax projevilo v Plzeňském kraji již celkem 395 lidí. V celé ČR pak 7400 osob. „Až vakcína Novavax dorazí do České republiky, bude očkování touto novou látkou v našem kraji probíhat ve FN Plzeň,“ upřesnila hejtmanka Ilona Mauritzová.

Pravá zima na Šumavě - Hojsova Stráž, Pancíř, Železná Ruda, Prášily, Srní, Modrava.
Nasněžilo a na Šumavě panuje krásná ladovská zima, podívejte se

Postupně také skončí svůj provoz očkovací centrum v bývalém obchodním domě PRIOR. Osoby bez registrace bude dále očkovat očkovací místo na EUC Klinice.

„Plzeňský kraj již také pro následující období připravuje očkovací strategii, kdy primárně budou očkovat praktičtí lékaři a lékaři pro děti a dorost. Jako záložní místa pro očkování budou připraveny všechny nemocnice v Plzeňském kraji a EUC Klinika Plzeň,“ upozornila I. Mauritzová.

Testování

Povinné testování by mělo skončit 18. 2. jak ve školách, tak ve firmách.

„V rámci testování jsme nezaznamenali žádný velký problém. Ani v té velké špičce, která tu v minulých dnech byla. Testovací kapacity jsou v Plzeňském kraji dostatečné,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.