„Czech Point, tedy Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál bude sloužit jako asistované místo výkonu veřejné správy, umožňující komunikaci se státem prostřednictvím jednoho místa tak, aby obíhala data, ne občan,“ vysvětlila vedoucí odboru obecní živnostenský úřad Božena Petráňová. V současné době poskytuje pracoviště čtyři druhy výstupů.

„To znamená, že každý, kdo zaplatí příslušný poplatek na místě Czech Point, může požádat o výpis z katastru nemovitostí, z obchodního rejstříku, ze živnostenského rejstříku a z rejstříku trestů,“ upřesnila Petráňová. Získat každý výpis z výše uvedených se řídí určitými pravidly a podmínkami. Například výpis z katastru nemovistostí lze požadovat na základě listu vlastnictví nebo podle seznamu nemovitostí. Vydání první stránky výpisu je zpoplatněno částkou, jejíž maximální výše je zákonem omezena na 100 korun, každá další strana stojí maximálně 50 korun.

Výpis z obchodního rejstříku je možné požadovat na základě znalosti identifikačního čísla společnosti a také v tomto případě, stejně jako u živnostenského rejstříku, jsou ceny stránek shodné jako v případě výpisu z katastru nemovitostí. O výpis trestního rejstříku mohou žádat pouze osoby, kterých se to týká. Na pracovištích Czech Point zatím není možné vydávat výpisy zplnomocněncům.

V případě, že je možné žádost vyřídit elektronicky, je poplatek 50 korun. „Ve Stříbře je možné výpis z katastru nemovitostí vyřídit na odboru výstavby a územního plánování v budově na náměstí číslo 63, o ostatní výpisy je možné žádat na odboru obecní živnostenský úřad ve stejné budově,“ informovala Božena Petráňová.