Pod vodou a nánosy bahna zůstala na několik hodin silnice Sadová v Plané, pod kterou protéká potok ze Zámeckého rybníka. Ten se plnil vodou přitékající z Plánského potoka, vylil se z koryta a nad rybníkem zcela zaplavil park pod bývalými kasárnami. Voda přetékala přes komunikaci vedoucí z Plané na Kyjov. Pod vodou zůstaly také zahrady domů na cestě vedoucí z Luční ulice směrem ke Sv. Anně.

„Bylo nás tady asi dvacet a skládali jsme pytle s pískem k domům kolem potoka. Voda teče přes silnici a zaplavená je komunikace k autoservisu," sděluje Deníku v pondělí večer velitel plánských dobrovolných hasičů Josef Švarcbek. Ti také zasahovali u přelivu vody přes silnici vedoucí ke Svaté Anně. „Tam jsou zatopené zahrady dvou stavení, ale domy jsou bez sklepů," konstatuje s tím, že právě zasahují. Plánští hasiči čerpali vodu ze sklepů ve Výškově. „Tam to teklo, jako řeka. To bylo hrozný, hlavně aby už nepršelo," vyslovuje přání závěrem telefonátu velitel.

Chodová Planá také nebyla ušetřena přívalového deště. Voda zalila Výškovskou a Chodskou ulici a natekla do zahrad a sklepů některých přilehlých nemovitostí. „Valila se z polí ulicemi přes zahrady a dvorky. Zaplavovala záhony i sklepy. Potok byl plný vody a kanály všechnu tu vodu nemohly pobrat. Tak se na hodnou chvíli utvořilo jezero," popisuje vzápětí Roman Kohoutek.

Je po dešti

Voda pomalu opadla a lidé začínají uklízet. „V krizové situaci je člověk rád, když přijdou na pomoc hasiči. Na zahrádce je utopená zelenina. Ve sklepě voda. Tu hasiči vyčerpali. Proudem vody se spláchl dvorek a tím ten největší kámen spadl ze srdce. Hasičům ale práce nekončí. Popojedou o číslo popisné dál…" zamýšlí se rodák nad dobrovolnickou činností místních hasičů.

Planá, zahrady domů na cestě vedoucí z Luční ulice směrem ke Sv. Anně.

To nepamatují

Tolik vody v Chodové Plané nepamatují. „V takovém rozsahu si to nepamatuji a to jsem tu devětatřicet let," kroutí hlavou dobrovolník Pavel Hnízdil a spolu s dalšími odjíždí do Výškova. Je potřeba odčerpat další zaplavenou studnu. „Ve Výškovské jsme dávali pytle, z několika domů jsme čerpali vodu ze sklepů a ze dvorů. U novostavby na Slovanech bylo třeba bagrem postavit hráz, aby tam tak netekla z pole," vysvětluje Václav Zimák, velitel chodovoplánských dobrovolných hasičů.

Další ze zatopených obcí na Tachovsku bylo Sytno, kde pondělní příval mohutného deště zaplavil několik rodinných domů a došlo k přerušení dopravy mezi Stříbrem a Sulislaví. V Sytně v zatopených místech dosahovala voda přes půl metru a zasahovali tam hasiči ze Stříbra.

Zdroj: Youtube