Přestože v kinech vládne Ratatouille, v obchodech není o potkany moc velký zájem. Hitem letošních Vánoc prý opět bude pejsek.

Živý dárek pod stromečkem není podle prodejců z Tachovska ale ta nejšťastnější volba. „Podle mého názoru není zvíře k Vánocům to pravé ořechové. Chlupáči nejsou žádná hračka, je třeba se o ně starat, věnovat jim svůj čas a je to určitá zodpovědnost,“ řekla Deníku Hana Čápová, pracovnice v chovatelských potřebách v Tachově. Její slova potvrzuje i majitelka ZOO – PEL v Tachově.

„Jde hlavně o přístup dětí a o to, zda jsou schopné unést zodpovědnost,“ uvedla Martina Pelclová. Nejvíce se prodává to, co právě vysílají v televizi nebo v kině. Promítacímu plátnu vládne hlodavec, co ovládá kulinářské taje, ale ve skutečnosti není o ´psíka do kapsy´ velký zájem.

„Na odbyt jdou hlavně fretky, činčily. Potkan odrazuje hodně lidí svým dlouhým ocáskem a terární zvířata jsou už moc náročná,“ míní majitelka obchodu. Chlupatý dárek by se měl vybírat po uvážení. Často se totiž stává, že tvoreček skončí po krátké době opět v prodejně. „Nejen po Vánocích se stává, že nám sem lidé vracejí zvířata. Poslední dobou ale už rodiče nad dárkem více uvažují a vracení už nebývá tak časté,“ konstatovala Pelclová. Lidé by měli mazlíčkovi věnovat alespoň hodinu denně.

„Pokud se rozhodneme hlodavce pouštět, měli bychom ho mít neustále pod dozorem a zvážit, kde ho pustíme. Je nutné dávat zvláště pozor na kabely,“ radí provozovatelka. „Dceři bych zvířátko jako dárek nikdy nekoupila. Až by se ho nabažila, veškerá zodpovědnost a starost by zůstala na mně,“ je přesvědčená Vladimíra Janovcová z Tachova. „A já bych na psa nebo nějakou myš rozhodně čas také neměla,“ dodala Tachovanka.