Zasvěcen je svatým apoštolům Petru a Pavlovi a v současné době je využíván pravoslavnou církevní obcí v Milířích, která je jeho majitelem. Kostel před několika dny dostal nové dveře a čeká ho řada dalších oprav. „Získali jsme ho od římskokatolické církve darem ve chvíli, kdy jsme si požádali o prodej kostela," uvedl za sdružení Křesťanské Tachovsko Eugen Bakoš, duchovní pravoslavné církve a dodal, že v průběhu jednání s vedením plzeňské diecéze jim biskup František Radkovský řekl: "Kostel není na prodej, my ho neprodáme my ho vám darujeme."

Kostel je dnes využíván k nedělním bohoslužbám a bohoslužbám o církevních svátcích a také jako obřadní síň na křtiny, sňatky a pohřby. „Společně s obcí jej také využíváme pro pořádání koncertů a již tradičně se zde u nádvoří kostela koná Den dětí a přímo uvnitř kostela děti hledají ukrytý poklad. Obecní pouť se odehrává rovněž na nádvoří kostela v rámci dne otevřených dveří, to znamená, že návštěvníci si mohou celý kostel prohlédnou a prohlédnout si zvonici i půdu kostela. Je to živý kostel," podotkl Bakoš.

V roce 2014 opravili pravou sakristii kde se pravidelně v podzimním a v zimním období scházejí děti a rodiče z Občanského sdružení Křesťanské Tachovsko. „V sakristii vyrábíme vánoční dekorace a v kostele se nacvičuje vánoční program. Vybrané finanční prostředky jsou pak vždy poskytnuty charitě a na jiné dobročinné účely," dále popsal duchovní.

Sdružení pracuje také na opravách kostela. „Výměna všech pěti vchodových dveří by měla proběhnout v letošním roce, za finanční spoluúčasti Pravoslavné církevní obce v Milířích a památkové péče z krajských dotací: Projekt záchrana kulturních památek," sdělil Eugen Bakoš s tím, že výměna prvních dveří je počátkem postupné výměny a rekonstrukce všech vchodů, přičemž první dveře slouží jako hlavní vchod do kostela. „Příští rok plánujeme vyměnit čtyři okna, žaluzie na zvonici."

Jak členové sdružení říkají, chrám žije, poněvadž farnost má dobrou spolupráci s obcí a věřícími, i lidmi kteří nejsou nábožensky založeni. Podle duchovního Bakoše to svědčí o tom, že lidé mají v sobě stále ještě dost lásky, porozumění a pochopení i pro věci sakrální a duchovní. „Velice mě těší, že lidé v současné době nejsou lhostejní k budoucnosti sakrálních kulturních památek. Mnohokrát slyším, že Tachovsko leží někde na výspě západních Čech, ale opak je pravdou. Tachovsko je branou Čech! Na Tachovsku leží také vesnička Branka s krásnou kapličkou, symbolizující vstup do naší vlasti. Domnívám se, že Tachovsko je průkopníkem, od kterého se ostatní mají mnoho co učit," poukázal duchovní pravoslavné církve.