Starosta Svojšína Karel Petráň je požádal, aby prověřili autentičnost závěti posledního duchovního, který na místní faře bydlel. Pro dědictví po zemřelém muži si přijeli asi před třemi týdny dva muži, údajní přátelé duchovního. Z objektu odvezli nábytek, knihy, obrazy svatých, křížky a desítky dalších věcí.

Podle Petráně z fary zmizel veškerý majetek. Tachovská policie proto ve spolupráci s vikářstvím ve Stříbře nyní prověřuje, zda nebyl spáchán trestný čin. Muži, kteří podle informací ČTK pocházeli z Plané, se prokázali závětí sepsanou několik měsíců před farářovou smrtí. Když si přijeli pro věci, měli i rozhodnutí soudu o tom, že mají na majetek právo. Dědické řízení se uskutečnilo v Brně, kde měl farář hlášeno trvalé bydliště.

"Soud rozhodl, že když farář bydlel na faře, tak vše, co tam je, patří jemu, a tedy dědicům," uvedl Petráň. Podle něj je ale pravděpodobné, že duchovní před lety nepřišel do holé fary, ale do vybaveného objektu. Ne všechny věci proto možná měly připadnout dědicům. O část se měla zajímat farnost. Podání trestního oznámení a požádání policie, aby prověřila pravost farářova podpisu, je proto podle Petráně nyní jedinou možností, jak nechat případ prozkoumat. Podle Aleny Ouředníkové, mluvčí plzeňské diecéze, by měly být věci, které si farář nepřinesl, majetkem farnosti.

"Je to skutečně tak, ze páter Hejhal odkázal majetek dvěma mužům. Z právního hlediska je závěť platná, ale policie by měla vyšetřit, zda jednání dotyčných nebylo v nějakém rozporu, i to, zda si skutečně vzali jen věci, které jim patří," řekla Ouředníková. Nikdo podle jejích slov ale neví, co na faře skutečně bylo. Složité bude i odlišit osobní majetek pátera.