Školy v regionu se připravují na příchod dětí ukrajinských běženců. Než se ale usídlí a zapíšou do škol, budou umístěny do skupin, kde s nimi budou pracovat učitelé a dobrovolníci. Skupiny zřizuje Plzeňský kraj a město Plzeň.

Plzeňský magistrát zřídil pro ukrajinské děti od 3 do 10 let adaptační skupiny. Fungovat budou ode dneška na 78. MŠ, v Centru volného času Radovánek a na 31. ZŠ. „Jakmile získají uprchlíci bydliště, tak jim v nejbližší základní škole nabídneme se tam zapsat. Rovněž jsme připraveni na spuštění škol, které se zabývají vzděláváním cizinců,“informovala plzeňská radní pro školství Lucie Kantorová.

Podle ní je momentálně v Plzni k dispozici dostatek lidí, kteří budou Ukrajincům ve školách tlumočit. Ať už se jedná o studenty pedagogické fakulty, dobrovolníky z Člověka v tísni nebo zaměstnance Národního pedagogického institutu.

Film I Am Influencer představí mladé osobností z on-line světa, přičemž režisér se zaměřuje především na vliv influencerů na dětské publikum.
Koho zbožňují děti a náctiletí? Film odhalí svět mladých influencerů

Až si děti osvojí základy češtiny, budou zařazeny do klasických tříd mezi české žáky. Radní doplnila, že pro školy to bude jistě náročnější, nicméně pořád záleží na tom, kolik lidí s dětmi v Plzni reálně zůstane. „To zatím nikdo neví. Nevíme ani, kolik lidí sem ještě přijde a od toho se bude vše odvíjet,“ dodala.

Plzeňský kraj pro malé uprchlíky chystá zázemí v domovech dětí a mládeže, kde budou s dětmi pracovat pedagogové a kde se děti budou připravovat na školní docházku. Pokud se domovy zaplní, využije kraj prostory základních uměleckých škol. „Tato služba by měla pomoci nejen dětem, ale také jejich rodičům, kteří získají čas například na shánění práce a další zařizování,“ popsal krajský radní pro školství Vladimír Kroc.

ZÁJEM O TACHOVSKO

Největší zájem o pracovní skupiny je dle krajského úřadu na Tachovsku, kde už roky kvůli průmyslovým zónám žije mnoho ukrajinských pracovníků. Velkou roli pak podle Kroce hraje i blízkost Německa.

Rabštejn desítky let láká nejen na nádhernou přírodu v okolí, ale také na historické památky, kterých je v městečku hned několik. Pyšní se také mnoha zděnými, roubenými a hrázděnými historickými stavbami.
Láká krásnou přírodou i zámkem. V malebném Rabštejně žije dnes 20 obyvatel

„Pokud se Ukrajinci rozhodnou, že se u nás na stálo usadí, bude se řešit otázka dalšího začlenění do výukového systému. V současné době rovněž mapujeme, kdo by byl schopný pomoci s jazykovou bariérou. Už teď se nám naštěstí někteří učitelé hlásí,“ sdělil krajský radní.

Vzdělávání ukrajinských středoškoláků se pak bude řešit s každým žákem individuálně.