Trasa byla odstartována od základní školy a všichni směřovali na bezdružické vlakové nádraží, odkud žáci se svými učitelkami jeli vlakem do Strahova. Ze Strahova postupovali vesele pěšky až ke Studánce lásky. S sebou si nesli pytel dřeva, buřty a opékače.

„Na tomto místě jsme si přečetli zajímavosti z místní informační tabule a děti psaly na lístečky vzkazy zvířátkům. Poté jsme lístečky dali do lahve a poslali po proudu potoka," řekla Deníku organizátorka akce Jana Soulková.

Děti nejen psaly přání zvířátkům, ale také zamykaly Studánku lásky. Každý dostal velký papírový klíč. „Celý den se mi moc líbil. Hlavně psaní přání zvířátkům na zimu. Napsala jsem, aby měla zvířátka hodně jídla a aby jim nikdo neubližoval," sdělila Deníku Eliška Mudrová z Dlouhého Hradiště. Ta ještě dodala, že měla připravený batoh se svačinou.

Všem dětem se akce velmi líbila. To potvrdil také Lukáš Korim z Bezdružic, který se společně se svými spolužáky také zúčastnil pochodu. Ten Deníku prozradil, že se mu nejvíce také líbilo psaní přáníček zvířátkům. Přál si, aby lidé neházeli odpadky po lese a aby měla zvířátka hodně potravy. Dodal, že se mu také moc líbilo zamykání studánky s velkým papírovým klíčem.

Následně si všichni opekli buřty. To se dětem také náramně líbilo a posilnily se na další cestu. Od Studánky lásky se po jídle vydali všichni společně zpět do Bezdružic. Počasí přálo, a tak jim cesta dobře utíkala. Cestou plnily děti také úkoly.

„Po návratu na základní školu se děti naobědvaly, skládaly puzzle a za odměnu dostaly balíčky s dobrotami a medaile za absolvování pochodu," dodala Soulková. Zábava pak ještě pokračovala na vlakovém nádraží, kde jim Jiří Bízek ukázal železniční muzeum, povídal o nádraží a představil depo, kde opravují vlaky.

Všichni byli nadšení a vzpomínky na tuto podzimní akci jim zůstanou hodně dlouho v paměti. Pochod byl finančně podpořen z grantového programu Haranti.

Iveta Luňáková