Čtrnáctidenního pobytu si tady užívá pětadevadesát dětí zejména z Tachovska. „Někteří jsou i z jiných koutů republiky. Například z Ostravska nebo Plzně, ale početní většina je od nás," řekl hlavní vedoucí Petr „Hlavák" Ansl. Dětem se, alespoň podle ohlasů, táboření líbí. „Je to tady perfektní. Je tady zábava, diskotéky. Super," pochválil desetiletý Martin Pinkas z Podbořan. Doplnil ho dvanáctiletý bratr Petr. „Všechno je úžasné. jsem tady poprvé a chci sem přijet i příští rok. Jsme rozhodnutí," nastínil mladík plány.

Na táboře IZS například nečekejte celotáborovou hru. Program je totiž tak našlapaný, že na takovou věc nezbývá prakticky žádný čas. „Děti by měly po odjezdu z tábora například umět zvládat krizové situace. Hlavní myšlenkou tábora s tématikou IZS, je prevence a zdůraznění nutnosti fungování systému ve společnosti," podotknul Ansl. Podle něj se už dokonce několikrát stalo, že děti volaly, že zvládly určitou situaci se znalostmi, které si odvezly právě z letního tábora. „Také vím, že si táborníci leckdy zvolili životní cestu takovou, že se stali členy některé ze složek IZS," dodal.

Děti mají možnost si veškerou techniku, kterou záchranné složky používají, postupně osahat a vyzkoušet. „Jeden den je dokonce věnovaný dynamické ukázce součinnosti hlavních složek IZS. Naaranžujeme dopravní nehodu s tím, že jedno z vozidel začne hořet. Do prostoru pak najedou hasiči, záchranka a policisté a všichni pak pracují tak, jako by byli při opravdové akci," konstatoval vedoucí Ansl s tím, že všechny ukázky jsou s komentářem. Děti si ale mohou vyzkoušet i práci hasičů – lezců, policistů – potápěčů nebo se seznámit s technikou hasičů, specializovaných jednotek státní a vojenské policie nebo záchranné služby. „V reálu ukážeme například zadržení ozbrojených pachatelů nebo psovody," uvedl. Perličkou je, že si děti mohou vyzkoušet rozstříhání shořelého vraku vyprošťovací technikou. „Mnohdy auto skončí tak, že není poznat, o jaký typ vozu vůbec šlo," usmál se Petr Ansl.

Na táboře IZS mají táborníci k dispozici takzvanou zeď nářku. Na velký arch papíru mohou anonymně psát přání nebo stížnosti, nebo to, co se jim líbilo. Vedoucí tak dostávají okamžitou zpětnou reakci. Nepamatujeme si, že bychom na ostatních táborech viděli něco podobného. „Máme ji už několik let a osvědčila se," zmínil. Dodejme, že poznámky jsou z devadesáti procent pozitivní. Jak jsme si mohli přečíst, táborníci chválí i kuchyni. „Nejvíce ohlasů získáváme, když se deti vyřádí na paintballu. Pak se líbí součinostní ukázka všech složek a také střelba a sebeobrana."

Kdokoliv z hostů přijede, je udiven tím, jaká v táboře panuje disciplína. „Je nastavená pravidly. Hned na prvním nástupu jsme řekli, co budeme od nich vyžadovat," konstatoval Ansl. Že jsou děti perfektně „vycepované", můžeme jen potvrdit. V táboře se k udržení klidu používá i jednoduché pravidlo vztyčené ruky. Když ji kdokoliv z vedoucích při nástupu zvedne, musí ji táborníci zvednout také. Ví, že se mají uklidnit. „Čím rychleji se uklidní, tím rychleji nástup skončí," popsal Ansl běžnou uklidňovací metodu. Jestliže děti vyrušují, vedoucí jen tiše stojí. Ale počítá. Ten kdo stáhne ruku jako poslední, odklikuje si tolik, kolik vedoucí napočítal vteřin neklidu. Klikovat může i celé družstvo nebo tábor.

Bez zajímavosti není ani komunikace mezi dětmi a rodiči. Návštěvy jsou zakázané. Rodiče ale mohou dětem zanechat vzkazy na webových stránkách. Ty pak vedoucí vytiskne, rozstříhá a táborníkům rozdá. Mobily jsou taktéž tabu. Táborníci mohou reagovat psaním pohledů a dopisů.

Jak to na táboře chodí?

Tábor IZS, rekreační areál Tišina nedaleko Kožlan, okr. Plzeň – sever.

7:00 – Budíček

7:05 – Nástup na rozcvičku

7:30 – Osobní hygiena a úklid chatek

8:00 Snídaně

9:00 Dopolední program (např. dynam. ukázky)

12:00 Oběd

13:00 – 14:00 Siesta

14:00 Odpolední program

18:00 Večeře

do 21:30 Večerní program – táborák, diskotéka apod.

21:30 Večerka

O 95 táborníků se stará 14 vedoucích + hlavní vedoucí + technický vedoucí a praktikanti. Děti jsou rozděleny do sedmi družstev. Vedoucí jsou převážně policisté, hasiči (dobrovolní i profesionální) a zdravotníci i z řad Armády ČR.

Na tábor dorazil BESIP

Na letní dětský tábor Integrovaného záchranného systému v úterý zavítali i zástupci BESIPu. Děti jsou tak v rámci táboření seznamovaní s provozem na pozemních komunikacích. „Můžeme říci, že například kolo se v létě stává nejlepším kamarádem dítěte. Proto je nutné dětem říci, jaká na ně mohou čekat úskalí a proto je nutné děti učit prevenci," řekl krajský koordinátor BESIP Václav Ircing. „BESIP se zaměřuje v dopravní výchově hlavně na děti čtvrtých ročníků základních škol. Děti už jsou ve věku, kdy mohou samostatně vstoupit do silničního provozu. Proto je učíme základům, které vyplývají ze zákona o silničním provozu. Na dětských hřištích, při praktickém výcviku je učíme se na silnici pohybovat," vysvětlil Ircing.

Zástupci táborníkům přivezli i speciální brýle, které dokáží simulovat opilost. Děti si tak s nimi vyzkoušely slalom mezi kuželkami, přechod překážky a nakopnutí míče. Brýle, které simulovaly opilost 1,5 promile, byly nejoblíbenější. Táborníci měli s koordinací hodně velké problémy. Míč nikdo napoprvé nenakopl. Problémy měl i autor článku.