Atletické vavříny


K nejcennějším patří úspěchy v lehké atletice. „Na jaře jsme hostili na tachovském městském stadionu krajské kolo atletické soutěže dětských domovů. Naše děti v něm uspěly natolik, že jsme postoupili do republikového kola," sdělila Deníku vychovatelka a trenérka Eva Kalabisová.
V krajské výpravě na republikovém kole měl tachovský dětský domov čtyřnásobné zastoupení – Hanku Jirkovou, Václava Červeňáka, Karla Červeňáka a Michala Dvořáka. Chlapci startovali v běžecké štafetě (která byla doplněna jedním chlapcem z Plzně), dívka v běhu na 800 metrů. „V republikovém kole v Příbrami kluci vyhráli štafetu a Hanička skončila na osmistovce jako druhá," uvedla Kalabisová.
Všechny čtyři děti z Tachova se tak probojovaly do mezinárodní soutěže, která se letos v létě konala v Ostravě na vítkovickém stadionu. Ani tam se neztratily. „Před odjezdem jsem slíbila hejtmanovi Václavu Šlajsovi a starostovi Jiřímu Stručkovi, že i z mezinárodních závodů přivezeme medaile. To se splnit podařilo. Štafeta, už reprezentující ne kraj, ale Českou republiku, doběhla jako druhá a také Hanička skončila stříbrná."
Aby dosáhli takových úspěchů, dětští sportovci pravidelně trénují. Především před republikovým a krajským kolem se intenzivně připravovali. Děti, které jsou ve věkovém rozmezí od 12 do 16 let, měly podle vychovatelky velkou chuť závodit a uspět, proto i přípravu vzaly poctivě.


Nejmilejší koncert


Že umí Zuzana Holakovská, další obyvatelka dětského domova, zpívat, už se v Tachově ví. Pravidelně vystupuje například s kapelou Los Pavlínos.
Letos uspěla v soutěži dětských domovů Nejmilejší koncert. Uspěla na něm nejen Zuzana, ale také folklórní soubor Kaštánek, který při tachovském dětském domově působí.
Holakovská s písničkou Vyznanie krajské kolo Nejmilejšího koncertu vyhrála, Hanka Jirková s písničkou Strach skončila na druhém místě. Všichni se tak probojovali na republikový koncert, který už ale nebyl soutěžní.


Druzí v Besipu


Ani v soutěži zručnosti jízdy na kolech a znalosti dopravních předpisů se děti z Tachova neztratily. Mezi dětskými domovy v kraji skončily v soutěži Besipu na druhém místě a postoupily do republikového finále. To se uskutečnilo koncem července na autodromu v Sosnové u České Lípy, kde se dopoledne soutěžilo a odpoledne bylo čistě zábavné.
S úspěchy, ale také přímo s dětmi se může tachovská veřejnost seznámit v září při akci Den s námi v muzejní zahradě. Dětský domov tam představí všechny svoje aktivity, součástí akce bude hudební program, na němž se představí několik kapel.