Úterní odpoledne na základní škole bylo věnované velikonočním přípravám. Děti přinesly vyfoukaná vajíčka, která mohly pod dozorem svých učitelek barvit, zdobit nebo dokonce omotávat provázkem.

„Tuto akci pořádáme poprvé, jelikož každým rokem uskutečňujeme něco jiného. Většina žáků s rodiči přišla a dokonce přišly i děti z mateřské školy spolu s rodiči," pochvalovala si účast ředitelka základní školy Alena Kaĺavská.

Téměř všechny třídy byly zaplněny dětmi tvořícími různé motivy na vajíčkách. Barvily je různými barvami, namotávaly na ně provázky, voskovaly je, namáčely do písku, mramorovaly, lepily na vajíčka odstřižky z barevných papírů a dokonce na ně lepily koření a těstoviny.

„Ráda barvím vajíčka. Teď dělám vajíčko pro moji maminku," řekla Deníku Kristýnka Surovčíková, která navštěvuje mateřskou školu. Přišla se svou maminkou. I ta si tuto akci velmi pochvalovala. Podle jejích slov je velmi přínosné, že škola takové aktivity pro děti pořádá. Dodala, že Kristýnka se moc těšila na toto velikonoční odpoledne.

„Chtěli jsme hodnotit nejhezčí vajíčko, ale shodli jsme se, že všechna vajíčka budou krásná. Proto druhý den ohodnotíme všechny výtvory," vysvětlila Kaĺavská.

Děti si oblíbily hlavně zdobení vajíček kořením a těstovinami. Podle slov učitelky Eriky Hovorkové je přilákala vůně koření. „Děti zde mohou použít kokos, mák, čočku, skořici, oříšky, těstoviny, různá koření a řadu dalších surovin. Je to pro ně taková poučná poznávačka. Také učíme děti šetřit papírem, proto na vajíčka lepíme staré barevné papíry," dodala Hovorková.

Dětem se velikonoční aktivita líbila. To potvrdila i Denisa Havlíková, žákyně základní školy. Podle jejích slov se jedná o příjemnou činnost a vyrobená vajíčka si odnese domů.

Dokonce se za výrobou velikonočních vajíček svých vnoučat přijela podívat i paní Emílie Lösel až z Rabí u Sušice. Děti velice chválila.

Iveta Luňáková