Potlesk, smích a pýcha se nesly o víkendu zahradou v Josefově Huti v Pavlovicích. Premiérovou divadelní hru zde totiž předvedlo místní venkovní divadlo Podkova.

„Náš ochotnický spolek působí už od roku 1998. Hrajeme dvakrát do roka. Jednou doma a podruhé na festivalu v Olbramově,“ řekl nám Michal Pavlík, vedoucí sboru. Hrají komedie a baví se tradičním českým humorem. V sobotu večer přestavili svojí premiéru pod názvem Kudy vede cesta inspirovanou životem mládeže na vsi ve dvacátých letech minulého století, psanou přímo pro místní divadlo. „Loni nás navštívil pan Otakar Zíma z Mariánských Lázní, naše scénky se mu zalíbily a rozhodl se nám napsat vlastní hru, kterou jsme trošku poupravili, a poprvé jí představíme publiku,“ uvedl mladík.

Dětská kratochvíle oslaví už deset let. Hlavní iniciátor vzniku Podkovy herectví studovat nechce. „Neuvažuji o tom, že herectví začnu studovat. Je to pro mě koníček a navždy to tak zřejmě zůstane,“ konstatoval Pavlík. „Je úžasné, že se vidí jen jednou za rok a za týden dokážou secvičit hodinové představení,“ řekla nám Růžena Viatrová. „Každý jsme od jinud. Někdo je z Mariánských Lázních, jiný z Horšovského Týna. Texty posílám vždy dopředu a doufám, že se je herci naučí. Zkoušet začínáme až o prázdninách na chatě. Trénujeme dvakrát denně,“ upřesnil vedoucí sboru a jeden ze zakladatelů místního divadla.

Na začátku se hrálo pro rodinu, dnes už chodí pomalu stovka lidí. „Dorazili jsme sem díky vašemu deníku. Přečetli jsme si pozvánku a ze zvědavosti se sem rozjeli. Nikdy by nás nenapadlo, že něco podobného tady najdeme,“ informovala nás Marta Bernasová z Brodu nad Tichou.

Glosu autora najdete zde