Za cíl své cesty si zpěváčci vybrali Brazílii a Argentinu. V minulých projížděli se svou koncertní šňůrou Argentinu. Potkáváme krajany Neděle 28. října - den našeho státního svátku a zároveň den prezidentských voleb v Argentině. Mají tady příme volby a zároveň volební povinnost. Večer jsme se z televize dozvěděli, že vyhrála favoritka C.Kirchner (46%). Jedeme do městečka Rojas (19 tis.) část dětí bydlí v rodinách, ostatní v hotelu. Večer nás čeká koncert v kulturním centru. Zpívame „odlehčený“ repretoár a spát jdeme zase pozdě - před půlnocí. Po dlouhém přejezdu (650 km) podaly děti dobrý výkon před tradičně velmi srdečným publikem. V pondělí máme nejkratší přejezd (38 km) do Pergamina (100 tis.)

Bydlíme společně v internátě. Dostali jsme výborný oběd ve zkušebně folklórního souboru. Vypadala jako bývala tovární hala. V centru města si děti nakoupily různé tretky, město je bez historických památek. Nejvíc nás zaujala smečka čtyř psů, kterým lezlo na nervy každé stojící auto u semaforu, takže je obíhali a oštěkávali za stoického klidu řidičů. Náš sedmý koncert turné začal neobvykle brzo - ve 20 hod. V úvodu zazpíval výborný místní dětský sbor, během zpívání se do kostela trousili další posluchači, sešlo se jich kolem 120. Mezi nimi byla pani solidně mluvící česky (rodiče Češi, ona se narodila v Argentině). V 70. letech působila 10 let v Praze v rozhlase.

Překládala nám a komentovala některé tituly. Po koncertu srdečné setkání obou sborů, pizza a ve 23:30 jdeme spát. Buenos Aires – město kontrastů Úterý 30. října. Jeden ze zlatých hřebů našeho zájezdu: Buenos Aires. Ráno brzy vstáváme a po snídani musíme zdolat 280 km do hlavního města Argentiny. Ve 12 hod. jsme na předměstí a jedeme na hřbitov Recoleta, kde je pochována žena generála Peróna, světoznámá Eva = Evita. Hřbitov je vlastně malým městem mramorových hrobek zasloužilých Argentinců, generálů, prezidentů a dalších potentátů.

Co hrobka, to originální architektura. Odtud jedeme autobusem k hotelu na ubytování. Naše metrákové kufry jsme vyvezli do pokojů (bydlime po třech) a za chvíli už procházíme 13 milionovým městem. Ulice plné lidí - podle pokynů si hlídáme peněženky a foťáky. Končí směna v bankách, ůřadech, potkáváme dobře oblečené „kravaťáky“ a jdeme do metropolitní katedrály - hlavni argentinský kostel s nádhernými zlacenými oltáři. Pak pokračujeme k prezidentskému paláci. Velké focení, spousta policejních zábran a policistů.

Na Květnovém náměstí probíhají totiž pravidelné demonstrace proti čemukoliv. Pak atraktivní známou pěši zónou Florida k obelisku, kde probíhala nějaká manifestace. Naše děti čekaly hlavně na vypuštění stovek modrých balónků, ale řečníci nebyli k zastavení, tak jsme pokračovali na Náměstí generála La Valle. Staré matrace bezdomovců, kteří si tam v parku zřídili noclehárnu, Justiční palác, městské divadlo právě rekonstruovali. Na večeři jsme se rozdělili na dvě party. Jedna šla na kuřata do Carrefouru, druhá do restaurace, ve které za cenu našich 60 korun mohli sníst z výběru mnoha specialit co žaludek snesl.

Všichni úplně spokojení uléhali v hotelu Novel. Ve středu 31. října jsme po snídani naložili kufry. Poprvé při našem turné trochu prší. Jedeme do čtvrti La Boca - barevné domky, krámky, suvenýry, foto, sombrero, dřevěne bongo, domorodá flétna. Pak jedeme do přístaviště. Měli jsme si prohlédnout korvetu (cvičnou loď pro mladší kadety), ale protože se spustil déšť, nepustili nás na ni. Hustě prší, proto měníme plán a jedeme už do města La Plata. Ahoj Buenos Aires - město plné kontrastů!