„Například režijní debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři se nám podařilo sehnat na tak nešťastné datum, že film dva dny poté vysílá televize. Dříve ovšem volný nebyl," dal příklad ředitel MKS Stříbro David Blažek.

Řešením je pro menší kina digitalizace, která ovšem stojí miliony. Jako první v okrese se do ní pustí v Boru, kde se už několik měsíců nepromítá.

„Nová technologie již neumožňuje promítání filmových kopií na klasických pásech 35mm. Proto se zastupitelé rozhodli podpořit zachování provozu kina a budeme patřit mezi ta kina, která nezaniknou. Naopak se budeme snažit divákům nabídnout nové moderní možnosti," sdělila Jitka Naušová z odboru kultury Městského úřadu v Boru.

Předpokládané náklady na digitalizaci borského kina jsou kolem tří a půl milionu korun, které město vyčlenilo v rozpočtu. Čtyři sta tisíc korun obdržela radnice ze Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie. Příští týden zasedá komise, aby vybrala dodavatele z výběrového řízení, které bylo vyhlášeno.

Po skončení digitalizace a nezbytných úprav chce borské kino nabízet nejen filmové premiéry a zajímavé tituly v atraktivním termínu.

„Plánujeme satelitní přenosy koncertů, operetních představení, či sportovních utkání. Diváci se mohou těšit také na instalovanou digitální technologii 3D," uvedla dále Naušová. Digitalizace kina by měla být hotová v polovině letošního roku, kdy je také plánováno první digitální promítání.

V Boru počítají po dokončení digitalizace se slavnostním otevřením, termín ovšem není ještě upřesněn.

Také není stanoveno, ve kterých dnech se pak bude promítat. „Dny i začátky představení bude možné dle zkušenosti, návštěvnosti a zájmu většiny diváků pozměnit," vysvětlila pracovnice odboru kultury s tím, že v kině bude také zlepšeno celkové prostředí a služby.

Ostatní kina v regionu zatím digitalizace nečeká. „V Tachově je plánována v horizontu příštích let. Nejprve ovšem musí Kino Mže prodělat rekonstrukci, včetně přestavby vstupních prostor, poté teprve přijde na řadu digitalizace," vysvětlila ředitelka MKS Tachov Božena Vaňková.

Také ve Stříbře plánují zatím jen stavební úpravy budovy kina, a to konkrétně zateplení fasády. „Určitě by kinu digitalizace pomohla, současná technologie nám víceméně svazuje ruce, na atraktivní tituly nemáme možnost dosáhnout," vyjádřil se David Blažek.

Plánský biograf se bude kompletně přestavovat celý. Město vyhlásilo architektonickou soutěž na přestavbu, která by kino změnila na multifunkční zařízení, které by nabízelo celou škálu možností, včetně moderní technologie na promítání. Jak Deníku sdělila starostka města Martina Němečková, nebude se zatím jednat o digitální technologii, ovšem přestavba a vybavení promítacího sálu bude připraveno, aby se v případě rozhodnutí radnice mohla digitalizace rychle a jednoduše uskutečnit. V současné době se zpracovává projektová dokumentace na přestavbu biografu a město bude hledat vhodný dotační titul, který by pomohl s financováním přestavby.