Neutěšený pohled na starou část bývalého německého hřbitova v Hošťce se pomalu stává minulostí. Patronkou a iniciátorkou záměru na jeho záchranu je zastupitelka a kronikářka Lucie Valíčková, která zde zorganizovala Česko – německou brigádu.

Během sobotního dne se zde sešli dobrovolníci, aby revitalizovaný prostor uklidili a provedli drobné dokončovací práce. „Naším záměrem je hřbitov vyčistit od větví a nepořádku, upravit hroby, shrabat staré listí, větve a nanesené nečistoty. Během prací jsme objevili i několik dalších náhrobků o jejichž existenci jsme nevěděli. Nyní jich tak máme už devadesát,“ řekla Tachovskému deníku organizátorka akce Lucie Valíčková a k sobotní akci doplnila „Sešlo se nás tady přes dvacet, jsem mile překvapená z počtu lidí ochotných pomoci dobré věci.“

Na svojšínském zámku zahájili výstavu loutek zapůjčenou z plzeňského muzea loutek. Do výstavy se ale zapojily i mateřské a základní školy ze Svojšína a z blízkého okolí s výrobky dětí.
OBRAZEM: Zámek vystavuje loutky

Brigády se tak neúčastnili jen obyvatelé Hošťky, přijeli i zástupci z řad německých občanů, kterým podle jejich slov není lhostejné, jak pietní prostor vypadá a chtějí se podílet na jeho obnově. Jedním z pomocníků byl i Josef Schmidt z nedalekého Waidhausu, který má k obci silný vztah a bylo mu líto, v jakém stavu hřbitov v Hošťce byl. „Už jsem pomáhal obnovit německou část hřbitova v Rozvadově. Tam jsme ale nakonec náhrobní kameny nechali ležet, protože je stále někdo porážel. Pak jsme obnovovali pietní prostor v zaniklé obci Jedlině a nyní v Hošťce. Myslím, že je důležité to udělat, je to naše společná historie a místo odpočinku našich předků. Já sice přímo odsud nepocházím, tatínek ale žil v českém pohraničí a po válce odešel do Německa, mám to tady ale moc rád,,“ vysvětlil Josef Schmidt.

Jeho slova vzápětí potvrdili i další dobrovolníci z české strany. „Dozrál čas na to, abychom německý hřbitov obnovili a udělali z něj důstojný prostor. Chápu ale předchozí generace, že k tomu neměli chuť a motivaci. Jednak to bylo režimem, který neumožňoval se angažovat v těchto věcech a poválečné bolesti byli ještě druhou i třetí generaci čerstvé. Teď je to už ale na nás, i tady žili jenom obyčejní lidé, kteří za nic nemohli,“ poznamenal zastupitel obce a jeden z dalších dobrovolníků Marek Strapek.

Na zámeckém nádvoří se hrálo obří člověče nezlob se
OBRAZEM: Na zámeckém nádvoří se hrálo obří člověče nezlob se

Česko-německá brigáda tak mimo jiné pomáhá postupně spojit symbolicky rozdělené dvě nesourodé poloviny místního hřbitova. Svědčí o tom nejen úspěch brigády ale i navázání nových vztahů a přátelství mezi místními obyvateli a potomky generací z německé strany, jejichž rodiče zde před několik desítkami let žili. „Chtěla bych všem, kteří přišli moc poděkovat. Vážíme si německých dobrovolníků, ale i práce našich spolků, kteří dokážou vzít za práci a jít příkladem,“ uzavřela Hana Sojková.

Revitalizace německé části hřbitova v Hošťce začala letos v únoru, její dokončení je v plánu na podzim. „Hřbitov chceme připravit na pouť, během níž ho necháme znovu vysvětit. Dokončovací práce pak chystáme na podzim. Ve středu hřbitova uděláme rozptylovou loučku a kolem vysadíme zeleň a nové stromy,“ doplnila Lucie Valíčková.