V kynologickém areálu u Úhlavky neúřadovali divočáci poprvé. „Plochu nám rozryli už v prosinci. Ale to, co dokázali teď, je opravdu hodně. Tím nás potrápili na dlouho, musel jsem svolat mimořádné jednání naší organizace, abychom se dohodli, co dál," vyjádřil se předseda kynologického spolku Petr Kasal.

„Už po prosincovém řádění divokých prasat byl Rafanfest v ohrožení, jenže v současné situaci je vše ztraceno," posteskl si. „Divočáci nám zcela zničili a zorali celou výcvikovou plochu, některé rýhy jsou i třicet centimetrů hluboké," doplnil Deníku Kasal. „Nemůžeme zmíněnou akci uspořádat v tomto areálu za těchto podmínek, to prostě nejde," doplnil s tím, že jde zejména o bezpečnost lidí a malých dětí. „Po konzultaci se správcem střelnice jsme se rozhodli Rafanfest posunout na 14. září. Chystáme také zásadní změny pro soutěžící a i pro veřejnost," uvedl Kasal.

První ročník výstavy psů bez průkazu původu a soutěže pro ně se konal loni a dočkal se velmi příznivých ohlasů. Také účast veřejnost byla velká. „Proto by byla škoda nepořádat další ročník. Divočáci nás sice přibrzdili v plánech na přípravu, ale nevzdáváme se a začneme na obnově celého areálu výcvikové plochy těžkou technikou pracovat a v září bude vše připraveno."

Podle Kasala je třeba celý poškozený travnatý koberec strhnout, půdu zkultivovat a zasít nový trávník. „Kolik nás to bude stát, zatím neodhadneme," uvedl dále předseda kynologické organizace s tím, že budou uvažovat také o tom, jakým způsobem by divokým prasatům zabránili přístupu do areálu.

Velkou škodu napáchali kanci nedávno ve Svojšíně, kde vtrhli na fotbalové hřiště a celý trávník zničili.

Škoda na fotbalovém hřišti ve Svojšíně se může pohybovat v řádech statisíců korun. „Přesnou škodu vyčíslit nedokážu, tu budeme znát až podle toho, jak vysoké budou náklady na opravu hrací plochy," řekl Deníku starosta Svojšína Karel Petráň.

Hřiště se v současné době ani nedá používat. „Opravovat se začne až na to bude vhodné počasí," dodal starosta.

Divoká prasata se v posledních letech přemnožila snad ve všech regionech České republiky. Podle myslivců je to i tím, že nemají žádného přirozeného predátora, pouze člověka. Kanci nezpůsobují škody pouze na sportovních plochách, ale také zemědělcům a majitelům dalších pozemků. Často úřadují i v blízkosti obydlí. „Nám tady ryjí do země kousek za zahradou, občas je i slyšíme. Než bychom se k nim přiblížili, stačí zmizet," řekl loni na podzim Deníku jeden z chatařů v Butově u Hracholuské přehrady.

Populaci divokých prasat na Tachovsku před rokem mírně zdecimovalo jejich záhadné hromadné umírání. V březnu a dubnu jich uhynuly desítky zejména na Stříbrsku. Zabil je ethylenglykol, což je chemická látka, která je součástí fridexu, ale také hnacích plynů ke svařování. Počet uhynulých prasat se pohyboval řádově kolem padesáti a jejich pozůstatky plavaly v řece.

Ethylenglykol jako příčinu úmrtí prokázaly odborné testy. „Tato látka je například součástí nemrznoucích směsí, ale také hnacích plynů ke svařování. Je sladký a zvířatům chutná. Jde o smrtící chemikálii, v minulosti se například používal k otrávení některých divokých zvířat. K usmrcení stačí jeden gram na jeden kilogram živé hmotnosti," uvedl tehdy ředitel Krajské veterinární správy Richard Bílý.