Město Stříbro má ve svém vlastnictví kolem tří set bytů. Nájemníky si nyní vybírají a pojištěni jsou proti neplatičům smlouvou na dobu určitou, aby se předcházelo tomu, že neplatiči budou zadarmo pobývat v bytě bez placení několik let, jak tomu před lety bylo. „Pokud člověk řádně neplatí, dostane okamžitou výpověď z nájmu bytu. Z minulosti máme několik případů, kdy se zavčasu nekonalo a obyvatel neplatil dva roky nájemné, přesto v městském nájemném bytě bydlel," řekl pro Deník starosta Karel Lukeš.

Rok, dva už situace postupně vzrůstá a situace se zlepšuje. „To nám potvrzuje i správa majetku, která má všechno pod kontrolou. Věřím, že s novými pravidly bude vzestup ještě rychlejší a dlouhodobější," poznamenal.

Roční poplatek za odpady je také problémem – ten činní 700 korun. Lze však částku zaplatit ve dvou splátkách.

Výši dluhu napomáhá i to, že je mnoho lidí hlášeno s trvalým pobytem na Masarykově náměstí 1 – tedy na městském úřadě. „Mnoho lidí se už ve Stříbře vůbec nepohybuje, bydlí jinde, trvalý pobyt mají ale stále tady. Proto se jim započítává poplatek za odpad a dluh roste. V současné době je na městském úřadě přihlášeno 260 lidí," uvedl.

Pokud by lidé platili, vysoká částka třinácti milionů by se dala zainvestovat na potřeby, které obyvatelé Stříbra vyžadují: opravy chodníků, rozvoj města a mnoho dalších. Město od dlužníků částky vymáhá a nadále vymáhat bude.