Už od jara letošního roku byla městská policie ve Stříbře bez vedení. Stávající velitel po dohodě odešel a dočasně byl na jeho pozici povolán Jiří Sigmund. Po výběrovém řízení a kvalitní letité práci nakonec na velící pozici zůstal. Strážníka Jiřího Sigmunda znám z praxe už několik let a mohu potvrdit, že mi vysvětlil, poradil a v rámci možností vyhověl se vším, co jsem od něj jako občan a návštěvník města žádala. Jak se mu v nové pozici a staré profesi daří nám více prozradí v rozhovoru.

Prozraďte mi, jak dlouho už u městské policie ve Stříbře pracujete?
U městské policie pracuji šestým rokem.

Dělal jste před tím v jiném zaměstnání?
Před nástupem k městské policii jsem sloužil v Armádě České republiky. Dva roky ve Stříbře a čtyři roky v Pardubicích.

Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl pro práci strážníka?
Vždy jsem rád pomáhal lidem a díky práci u městské policie mám příležitost nejen lidem pomáhat, ale také přispět k jejich bezpečí.

Co vás na téhle práci baví a co vás nebaví?
Jako každá jiná práce, tak i práce u městské policie má své plusy a mínusy. Dobré je, že to není práce jednotvárná, většinu času trávíte na čerstvém vzduchu, seznámíte se s mnoha zajímavými lidmi a mnoha lidem můžete poradit a nebo pomoct s jejich problémy. Těch mínusů bývá bohužel více. Počínaje například špatným počasím, což ale neovlivníme, pokračujíce lidmi, kteří naší práci nerozumí a zbytečně o nás šíří pomluvy a nebo se s námi zbytečně dohadují. Na rozdíl od počasí však můžeme svým přístupem a pečlivou prací tyto názory alespoň zčásti ovlivnit.

Jste na pozici, ve které můžete i něco změnit. Plánujete v chodu městské policie ve Stříbře nějaké změny?
Mým heslem vždy bylo, že „Policie tu je pro lidi a ne na lidi". Mou prioritou je dostat do povědomí našich spoluobčanů nový obrázek strážníka městské policie, který je většinu času na ulici, kde lidem může okamžitě pomoci. Důležitá je také informovanost občanů. Strážníci budou pořádat nejen na školách, ale také, pokud bude zájem, i v domovech pro seniory různé besedy, na kterých budou účastníci seznámeni s činností a s tím, jak se zachovat v určitých krizových situacích, jak se mohou sami účinně bránit a nebo na jaká čísla v určitých situacích zavolat. Dále plánuji zkvalitnění a rozšíření internetových stránek městské policie Stříbro. Změn bude jistě více a všechny povedou ke zkvalitnění bezpečnosti ve Stříbře.

Na co chcete navázat? Co myslíte, že dělá městská policie dobře a vy v tom rád budete pokračovat?
Strážníci se vždy snažili více zaměřovat na dohlížení nad dodržováním veřejného pořádku, než např. na to, zda si řidiči kupují parkovací lístky. Ale bohužel je nutné dohlížet i nad dopravou, i když je tato práce strážníků nepopulární. Budoucí prioritou bude však nadále veřejný pořádek.

Jak vnímáte soužití Romů s ostatními spoluobčany?
Bohužel rasová nesnášenlivost je celorepublikovým problémem. Lidem někteří vadí už jen pro to, že patří k nějaké menšině a po nás chtějí, abychom tyto lidi nějak perzekvovali. Pro práci strážníka je však důležité, jestli se dotyčný člověk dopouští protiprávního jednání a nezáleží na tom, k jaké skupině obyvatel patří. V této práci není místo pro předsudky. Jelikož se na náměstí zdržuji dost často, mohu objektivně posoudit, že naše náměstí je využíváno mnoha obyvateli a není možné někomu zakázat na náměstí přístup. Zasáhneme až v případě porušení zákona či vyhlášky. Každý občan si musí uvědomit, že pouhým stěžováním si na nějakou situaci nic nezmění. Důležité je, aby v případě, že se stanou svědky nějakého protiprávního jednání, zavolali na linku Policie České republiky 158.

Jak hodnotíte své město – co se týče kriminality, porušování určitých pravidel a podobně. Žijete v klidném, mírumilovném městě nebo v neponaučitelné oblasti?
Od doby, kdy jsem nastoupil k městské policii se situace ve městě v některých věcech obrátila k lepšímu a v něčem bohužel k horšímu. Co se týče ukázněnosti řidičů je situace o poznání lepší, ale velkým problémem je vandalismus a odhazování odpadků a cigaretových nedopalků na zem. Bohužel jako největší problém ve městě spatřuji v lehké dostupnosti drog.

Jakou oporu vidíte v samotném vedení města?
Nové vedení je rozhodnuto situaci ve městě zlepšit a dle mého názoru se jim to daří. Jejich aktivní účast na bezpečnostních akcích a aktivní zájem o potřeby městské policie je na vysoké úrovni.