Pětidenní motivační kurz, který je součástí projektu Nová cesta, dnes končí skupině dětí z Výchovného ústavu a Dětského domova se školou v Nových Domcích. Nová cesta je spolufinancovaná Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu a jeho grantového schématu Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Motivační kurzy zajišťuje společnost bfz. „Cílem tohoto kurzu je naučit jeho účastníky komunikačním dovednostem a osobní prezentaci,“ informovala nás lektorka Dagmar Milotová.

Teenageři se naučí například respektování jeden druhého, vystupování na veřejnosti i základnímu společenskému chování. „Velmi otevřeně zde mluvíme o přohřešcích proti bontonu. Účastníci si v tomto směru vyměňují zkušenosti,“ připomněla Milotová. Součástí ´tréninku´ je také zpracování různých žádostí, včetně osobního životopisu. Na závěr kurzu dostanou účastníci certifikát.

„Ten jim poslouží k tomu, aby prokázali, že na sobě pracovali a že jsou tak vlastně připraveni k návratu do společnosti,“ podotkla lektorka. „Naučím se tady například, jak si v budoucnu najdu práci,“ pochvaluje si šestnáctiletý René Koky. „Věřím, že se naučím zaujmout eventuálního zaměstnance svým vystupováním,“ přidal se Michal Surmaj. „Povídal jsem si s kamarády, kteří se už kurzu zúčastnili a zaujalo mne to,“ nastínil nám Ivan Kaleja, jak se do kurzu dostal. „Jsem spokojený, šel jsem sem z vlastního přesvědčení,“ dodal Patrik Bledý.

„Kamarádům kurz doporučím,“ uvedl Josef Kotlár. „Padají tu bariéry a to je dobře. Všichni se aktivně zapojují a projevuje tu řada emocí. Mládenci jsou rádi, když je za jejich snahu pochválím a pochvala je tu nesmírně důležitá,“ podotkla na závěr Dagmar Milotová