Svoji úlohu spojenou s provozem přistávací plochy dostali i místní dobrovolní hasiči. Školí se například, jak zasahovat při případné poruše vrtulníku.

Heliport Pinka od začátku roku provozuje Vestar Group Rozvadov a Úřad pro civilní letectví ČR v Praze schválil chodovoplánské dobrovolné hasiče jako předurčenou jednotku v případě nouze. „V podstatě bude zabezpečovat bezpečnost heliportu,“ sdělil Deníku velitel dobrovolníků Václav Zimák.

Fotografování Hracholuského viaduktu.
FOTO: Most byl v obležení fotografů, dokumentovali jeho podobu před rekonstrukcí

SOUKROMÝ HELIPORT PINKA u Chodové Plané splňuje evropské parametry a Úřad pro civilní letectví ČR v Praze schválil chodovoplánské dobrovolné hasiče jako předurčenou jednotku v případě nouze.Zdroj: Foto heliportu s vrtulníkem poskytl: Leon Tsoukernik

Jednotka se musí i seznámit s vrtulníkem, jeho leteckými trasami a vyzkoušet dojezdové doby, které by neměly překročit sedm minut. „Musíme ještě vyškolit členy, aby uměli i navigovat vrtulník na přistání. Také se uskuteční školení pro řešení případných úniků pohonných hmot a používání speciální pěny,“ dále popsal velitel s tím, že jako dobrovolníci musí umět i ze zmíněné pěny vytvořit jakýsi polštář pro nouzové přistání. „To v případě, že dojde k nějaké závadě na vrtulníku a ten by nemohl bezpečně přistát na heliportu.“

Heliport ale nebude využívat záchranná služba, podle záchranářů ho ke své práci nepotřebují. „V případě pacientů v přímém ohrožení života vrtulník přistává v místě události, aby byl možný co nejrychlejší přímý transport do fakultní nemocnice,“ informoval Robin Šín ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Soud v Plzni rozhodoval o vazbě pro pašeráky cizinců
Pašeráky lidí poslal soud do vazby

BELL 429 GLOBALRANGER registrační značky OK-SGR (v. č. 57313) je střední víceúčelový vrtulník, předán byl 8. srpna 2017 a jde o první Bell 429 skutečně provozovaný u nás. POHON: dva motory Pratt & Whitney Canada PW207D1. Provozovatel: Blue Sky Service, s.r.o.
Majitel VESTAR GROUP, a.s. Heliport má v Chodové Plané a v Rozvadově. Zdroj:helidat.cz