Vlastní zkoušce v terénu předcházelo školení. „Aby mohli zachránit osobu, musí se umět zajistit, musí vědět jak a čím," říká na místě velitel Sboru dobrovolných hasičů v Chodové Plané Václav Zimák. „Jde také o sebezáchranu, hasič musí umět zachránit v nebezpečí sám sebe."

Jednou za půl roku mají speciální školení a každoročně pak musí vyrazit do terénu. Čtyřčlenná skupina dobrovolníků se zdokonalovala ve slaňování, šplhání z rokle na laně a vytažení osoby z hloubky. Může se stát, že hasič zůstane viset na poškozeném laně. I takovou situaci řešili cvičně na skále, kdy lezec se pak musí umět převázat na druhé lano.

„Naprosto nejdůležitější je bezpečnost. Musí být v pořádku materiál. Hasič, když jde k zásahu, musí se přesvědčit, zda je v pořádku lano, zda nejsou poškozené karabiny a zda má v pořádku a správně zapnutý opasek," líčí Martin Hykl, který u dobrovolníků zastává funkci strojníka, má speciální výcvik a zde je v roli instruktora. „Hasič si pak musí určit směr, kudy půjde, aby tam nebyly například ostré hrany. Nikdy to ale nedělá sám, má kolegu, který ho jistí," dále popisuje dobrovolný hasič.
První skupina cvičila už minulý pátek, druhá v pondělí a další hasiče z Chodové Plané to teprve čeká.