Nadšenci z Plané a blízkého okolí se zasloužili o zkrášlení prostor posledního odpočinku předků plánské rodačky, hraběnky Mathildy Nostitzové. Ty jsou uloženy na hřbitově v těsné blízkosti kostela sv. Anny v Plané a přestože se kostelu i jeho okolí dostává péče a okolí sv. Anny působí udržované, pietní místo za kostelem zůstalo zatím bez povšimnutí.

Za Kostelem sv. Anny v Plané je malý hřbitov, kde odpočívají předci plánské rodačky  Mathildy Nostitzové. Teď místo obnovují dobrovolníci z Plané.Zdroj: Lucie Hlávková

„Paní hraběnka Nostitzová Planou několikrát do roka navštěvuje. Při minulé návštěvě si před přáteli posteskla, že ji mrzí zanedbané prostředí místa posledního odpočinku jejích předků. Sama chodím, pokud mi to zdravotní stav dovoluje, do okolí kostela běhat a mockrát mě už napadlo, že by prostor zasloužil zvelebit,“ řekla Deníku jedna z iniciátorek akce Monika Pelánová a pokračovala: „Sešla se nás parta asi osmi nadšenců a sportovců, kterým pietní prostor u kostela sv. Anny také nebyl lhostejný. Po osobní domluvě s paní hraběnkou jsme prostory osadili několika okrasnými keři a trvalkami. Těší nás, že místo teď působí příjemnějším a upravenějším dojmem. Věříme, že se bude líbit i paní hraběnce Nostitzové, až zase do Plané zavítá,“ doplnila.

Iniciativa dobrovolníků, kteří celou úpravu hradí ze svého a provádí v době svého volna, ale osázením keřů a květin nekončí. Do pouti, která se v Plané koná sv. Annu, by chtěli udělat ještě údržbou kamenných náhrobků a oplocení celého prostoru. „Máme v plánu kamenné náhrobky vyčistit a obnovit na nich i zlacené nápisy, které teď nejsou téměř čitelné,“ uzavřela Monika Pelánová.

Zřícená skála ve Stříbře.
Skála ve Stříbře šla po vydatném dešti k zemi