Na startu nejprestižnějšího závodu, ve kterém se střetávají závodníci, kteří běhají střední i dlouhé tratě, Mistrovství České republiky v krosu, se představili i reprezentanti oddílu atletiky TJ Baník Stříbro. V letošním roce se šampionát konal ve středočeské Mladé Boleslavi a mezi dorostenci na něm triumfoval běžec Baníku Stříbro Jakub Davidík.

V kategorii dorostenců startovalo celkem 73 závodníků a na všechny čekal kilometrový okruh, který museli zvládnout čtyřikrát.

Davidík se od začátku závodu držel na předních pozicích. V polovině třetího kola se pokusil odtrhnout od zbytku závodního pole a dotáhnout se na vedoucího závodníka, který běžel přibližně čtyřicet metrů před ním. Do posledního kola vbíhal na dělené druhé pozici. Na posledním okruhu zhruba pět set metrů před cílem Davidík nekompromisně zaútočil a nezadržitelně se posunul do čela závodu. Získal mírný náskok a zkušeně si ho pohlídal až do cílové pásky. Tu pak s úsměvem proťal už jako nový Mistr České republiky pro rok 2019 v kategorii dorostenců. Jeho vítězný čas byl o čtyři sekundy lepší než druhého Davida Šlapáka.

Jakub Davidík okomentoval průběh závodu při rozhovoru pro českou televizi: „První polovinu závodu jsem si hlídal pozici v čelní skupině. Pak už jsem se chtěl oddělit a běžet si své tempo. Společnost mi dělal závodník z Liberce, na kterého jsem si věřil až do závěrečného finiše, což se mi také podařilo. Jsem velmi rád, že se mi podařilo vybojovat titul mistra České republiky.“

Z dalších reprezentantů oddílu TJ Baník Stříbro předvedl výborný výkon půlkař Štěpán Trávníček, který se rovněž postavil na start mezi dorostenci a věkem patřil mezi nejmladší závodníky. Starších borců se však nezalekl a držel se celý závod v první polovině startovního pole. Doběhl si v solidním čase pro pěkné 27. místo.

Další stříbrskou nadějí na přední umístění v kategorii dorostu byl Jan Pergler, kterého bohužel zastavily zdravotní potíže a musel v průběhu závodu odstoupit.

Především sbírat zkušenosti jeli do Mladé Boleslavi další dorostenci Michal Novák a Miroslav Gabriško.

Jiří Špiroch se představil v závodě mezi staršími žáky a obsadil solidní 45. místo.

V kategorii mladších žákyň si vyzkoušela dvoukilometrový mistrovský závod Adriana Würknerová.

V předprogramu Mistrovství ČR se uskutečnil vložený závod přípravek, ve kterém si výborně vedla vycházející hvězdička stříbrské atletiky Kristýna Záhořová. Ta v kategorii přípravek dokázala na pětisetmetrové trati předběhnout téměř všechny soupeřky a i ona se postavila na stupně vítězů, přesněji na stříbrný stupínek, kde si přebrala medaili a diplom.

O podobný úspěch vinou pádu přišel Ondřej Špiroch. Přesto závod dokončil na výborném desátém místě a odvezl si cenné zkušenosti.

V současné době se stříbrští atleti chystají na závěrečné soustředění před vstupem do hlavní závodní sezóny koncem dubna v italském San Benedettu del Tronto.

Autoři: Alexandr Matulka, Robert Babor