Stříbro – Završení hospodářské sezóny, díky za úrodu a poděkování všem, kteří se o ní zasloužili. To jsou oslavy, které se každoročně konají po sklizních. Dožínky ve Stříbře už tradičně pořádá Střední odborná škola Stříbro ve spolupráci se studenty oboru agropodnikání a studentů dalších oborů. V posledních letech se do oslav zapojila také veřejnost. Už třetím rokem se tak stříbrští obyvatelé mohou připojit ke krojovanému dožínkovému průvodu, či se stát diváky neobvyklé podívané.

Letošní průvod vycházel od střední školy směrem ke stříbrskému náměstí. V jeho čele jela jezdkyně na koni s vlajkou, následovali studenti obleční do krojů a nesoucí starostovi města dožínkový věnec, chléb se solí a některé ze svých výpěstků. Za nimi pak jel kočár tažený koňmi, následoval hudební doprovod v podání stříbrských Zlatíček pod vedením Františka Kratochvíla, a průvod uzavírali další studenti školy a veřejnost.

Dožínkový průvod prošel Stříbrem.Zdroj: Deník / Hohlová Jaroslava

Na stříbrském náměstí již byl průvod očekáván starostou Karlem Lukešem, který ho přivítal a poděkoval pořadatelům za dodržování tradice. Z rukou studentů starosta převzal čerstvý chléb, který nakrojil a se solí ochutnal, dožínkový věnec a některé z dalších výpěstků, které studenti na své obhospodařované ploše vypěstovali.

Student přírodovědeckého lycea Střední odborné školy ve Stříbře Jiří Faitus zhodnotil hospodářskou sezónu a sdělil na jakých pozemcích a v jakém rozsahu škola své výpěstky pěstuje. Starosta města pak přihlížející návštěvníky vyzval k návštěvě probíhajících sobotních farmářských trhů a k nákupu domácích výrobků a zeleniny.

Slunečné sobotní počasí vytáhlo na stříbrské náměstí stovky lidí. Kromě možnosti koupě domácích výpěstků mohli ochutnat také řízný guláš a především pro děti byl připraven k prohlídce skutečný traktor a k projížďkám modely na dálkové ovládání. Děti si ale mohly pohladit také kůzlata i telátko. Centrem města pak zájemce povozil kočár tažený koňmi.

Stavitelé chrámů vystavovali v Paříži
Stavitelé chrámů vystavovali v Paříži