Střední odborná škola ve Stříbře připravila dožínkovou slavnost s průvodem. Ten se v sobotu prošel městem a zařadili se do něj pedagogové, studenti i náhodní kolemjdoucí. V průvodu šla i domácí zvířata, k vidění byly i zemědělské stroje. Dožínkový věnec z rukou krásných studentek v krojích převzal starosta města Karel Lukeš, který poděkoval a osobně ukrojil z pecnu chleba a ochutil solí. Chléb ochutnal i s ředitelkou SOŠ Jarmilou Kánskou a spolu ohodnotili letošní úrodu. Slavnost pokračovala společně s farmářskými trhy, kdy návštěvníkům ještě zahrála kladrubská dudácká kapela.

Studentky nabízely kolemjdoucím koláče i domácí sýry. „Na koláče jsem osobně včera zadělával spolu s kolegy, kuchařkami i studentkami. Náš asi dvanáctihlavý tým zpracoval deset kilo mouky, koláče jsme zdobili oříšky, mákem, tvarohem a skvělými domácími povidly, které udělala naše paní ředitelka," uvedl učitel Vlastimil Matys.
Jarmila Kánská, která je ředitelkou pořádající školy své studenty pochválila. „Tuto tradiční akci už řadu let připravují žáci třetího ročníku Agropodnikání. Průvod je ovšem novinkou a letos se konal poprvé," řekla Kánská.

„Myslím, že to byl super nápad udělat dožínky takto veřejně. Protože jsem také absolventkou této školy, i když jiného oboru, pamatuji si, že vždy to byla záležitost pouze školy, posléze pár představitelů města. Letos se toho mohli zúčastnit i ostatní Stříbrští, nehledě na to, že jsem tedy ráno musela dětem udělat trochu osvětu, co to dožínky vůbec jsou. To, že se oslavuje sklizeň a zároveň se ukončuje hospodářský rok už děti vůbec nevnímají, když vše, co k životu potřebují se koupí v supermarketech. Často ani nevědí, jak daná plodina roste. Možná by stálo za to, kdyby se příště prezentovali i ostatní zemědělci z okolí," řekla Petra Chudáčková.

Martina Sihelská