Roční vytápění domku dřívím vyjde podle údajů zveřejněných ČTK zhruba na devět tisíc korun. Je to o třetinu levnější způsob, než vytápění plynem. Tento fakt přesto vyšší zájem o palivové dřevo na Tachovsku podle pilařů a správců lesů nevyvolal. Šišky ani klestí z lesa už skoro nikdo nechce. „Poptávka po palivovém dřevu je stejná jako loni, ceny držíme stejné už tři roky,“ řekl František Václav z Pily a truhlářství Lhotka.

Odřezky z pily prodává za dvě stě korun za kubík. Na pilu do Mýta jezdí zájemci ze vzdálenosti i patnácti kilometrů. „Zájem je větší, zejména na vesnicích se lidé odklánějí od plynu,“ konstatoval Martin Tuner, jednatel Pilařské výroby z Mýta. Zájem je také o samovýrobu palivového dříví přímo v lese, o sběr klestí však ne. „Ročně nabízíme k samovýrobě tak dva a půl až tři kubíky dřeva. Letos už ale budeme pomalu končit, přečerpáváme limity těžby. S prodejem budeme začínat v lednu,“ řekl Deníku Josef Rovenský, správce Lesů Planá.

V současné době se pohybují ceny dřeva v samovýrobě mezi padesáti až sto třiceti korunami za kubík. „Po domluvě s revírníkem mohou lidé sbírat v lese větvičky do průměru sedmi centimetrů. Hajný jim i většinou poradí, kde klestí najdou. O tento způsob však není moc velký zájem,“ uvedl Rovenský. Náklady na výhřev domu záleží hodně na technologii vytápění. Václav sám dříve spálil až deset kubíků dřeva týdně. Nyní využívá to, co nikdo nechce. „Naštěpkuji to a v novém kotli spálím asi čtyři kubíky týdně,“ konstatoval.