„V anketě zvolí veřejnost nejen absolutní celostátní vítězku, ale i nejkrásnější stromořadí s nejsilnějším příběhem v každém z českých a moravských krajů," uvedl mluvčí pořádajícího sdružení Arnika Jan Vávra s tím, že ve všech českých a moravských krajích bylo nominováno 65 alejí.

Hlasování skončí přesně o půlnoci z neděle na pondělí. V anketě zatím vede s 986 hlasy Melkovská alej v Jihomoravském kraji. Tachovská alej měla včera dopoledne zatím 70 hlasů a pohybovala se kolem dvacátého místa v pořadí, kladrubská alej uzavírala s deseti hlasy pátou desítku.

Zástupce tachovského okresu je stále ještě možné podpořit hlasováním na stránkách Alej roku ZDE>>>

„Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů," doplnil Vávra.

Kromě samotných alejí soutěží i autoři jednotlivých nominací, kteří mohou vyhrát hodnotné ceny. Tou hlavní je let balonem.

Tachovskou alej K Minerálce, která byla vysázena v letech 1790 až 1791, nominovala Alena Mautnerová, předsedkyně Klubu českých turistů v Tachově. „Alej tvoří dnes již cenné stromy a z tohoto důvodu byla vyhlášena za památnou alej. V minulosti sloužila jako promenádní místo, v současné době zde potkáme turisty, rodiny na procházce, maminky s kočárky i cyklisty. K prameni si chodí lidé čepovat vodu," popsala v nominaci. Alej je oboustranná a tvoří ji převážně lípy, javor a jírovec.
Kladrubskou alej nominovala Hana Uhlířová, která v nominaci upozorňuje na krásy aleje, která upoutá při procházce k hřbitovnímu kostelíku sv. Petra.

Tachovský okres měl v soutěži Alej roku svoje zástupce také v minulých ročnících – loni to byla alej ke Svaté Anně u Plané, předloni Alfrédovská alej u Kostelce.