„V současné době máme čtyři desítky dětských i dospělých klientů. Většina z nich prodělala různě těžké varianty dětské mozkové obrny, někteří trpí navazující epilepsií,“ uvedl ředitel Střediska Víteček Tomáš Rusňák. „Pokud vím, jsme jediné zařízení tohoto typu na Tachovsku a v mariánskolázeňské části Chebska. Klienty svážíme každý den ráno z okolí Tachova, Stříbra, Mariánských Lázní, Teplé a Konstantinových Lázní, tedy ze dvou sousedních krajů,“ dodal.

A právě v tom je aktuální problém. Existence střediska byla dosud ze dvou třetin financována z peněz, které poslalo MPSV na krajský úřad. Ten posléze podle daných kritérií peníze přerozdělil. Zatímco Krajský úřad Plzeň při rozdělování peněz za středisko nezapomněl, z Krajského úřadu Karlovy Vary oznámili, že pro letošní rok peníze nebudou. „Ministerstvo jim snad poslalo mnohem míň peněz než vloni,“ domnívá se ředitel Rusňák. A tak krajský úřad hodil horkou bramboru zpět ministerstvu, aby si peníze přerozdělilo samo. Když tak učinilo, Středisko Víteček už na seznamu potřebných nebylo.

„Bojujeme a budeme samozřejmě bojovat, abychom finanční prostředky z ministerstva dostali. Psali jsme, kam se dalo a informovali o situaci – nejen na příslušné ministerstvo a karlovarský krajský úřad, ale i na prezidentskou kancelář a ombudsmanovi. Dneska odesíláme petici, na kterou se nám podařilo získat dva tisíce podpisů,“ řekl ředitel.

Co se stane, když Středisko Víteček finanční prostředky skutečně nedostane? „Je to víc než složité. Nemůžeme prostředky z Plzeňského kraje použít pro klienty z Karlovarského kraje. A rozhodně nechceme odstřihnou od péče některé klienty jen proto, že bydlí v jiném kraji. Do úvahy by proto přicházelo snížit stav zaměstnanců. Dělal bych to nerad, odvádějí velice těžkou, náročnou a záslužnou práci,“ řekl ředitel.