Zachraňovat památky, rozvíjet kulturní a přírodní dědictví a pořádat kulturní akce si vzali za cíl křesťané na Tachovsku. Dále mají v plánu podílet se na duchovním rozvoji mládeže a celkovém rozvoji křesťanského života dnešního Tachovska. A právě proto založili v únoru před rokem občanské sdružení s příznačným názvem Křesťanské Tachovsko. Za rok mají co bilancovat, pořádaných akcí bylo několik, od Setkání kultur až po Adventní charitativní koncert.
Letošek začali s novými projekty i plány. „Z různých stran přicházejí signály, společnost se ptá a očekává pokračování naší práce. Také proto nemůžeme ustrnout na místě. Cítíme naši odpovědnost a nechceme očekávání zklamat, poněvadž je zřejmé, že naší společnosti podobné aktivity chybí," říká za sdružení Křesťanské Tachovsko Eugen Bakoš, duchovní pravoslavné církve. „Úlohou mojí a mých spolupracovníků, tedy nejenom věřících, je nabídkou lidské lásky a pravého člověčenství nabídnout Pána Boha. Lásku bez příkras a příchutí," poukazuje a vzápětí dodává, že: „Občanské sdružení Křesťanské Tachovsko není církev i když jej tvoří převážně křesťané. Není ani politickým hnutím nebo sdružením."

Sdružení je otevřeno pro všechny zájemce bez rozdílu jejich víry či politické příslušnosti. „Jde nám jenom o projev dobročinnosti a rozmnožení lásky k našim bližním."

Jednou ze současných aktivit je záchrana krypty u Halže. Ta je doslova na spadnutí a jde o čas. „Rádi bychom ji opravili, aby následně mohla sloužit potřebám církve a obci," poukazuje duchovní Bakoš. Na opravu shání peníze, zřídili transparentní účet. Přispět může každý. „Neproběhne-li v blízké době rekonstrukce, hrozí, že se krypta zhroutí a bude následovat demolice," upozorňuje na její žalostný stav.

Výtěžek dražby díla vystaveného i na Severním pólu obdrží Křesťanské Tachovsko

BENEFIČNÍ GALAVEČER TREBBIA 2014, 14. ročník předávání Evropských cen Trebbia se koná 
v neděli 9. března od 20:20 bude 
v přímém přenosu České a Slovenské televize.

Záštitu převzali Miloš Zeman, prezident ČR a Daniel Herman, ministr kultury ČR.

Součástí galavečera je také dražba grafického díla Meditace. Toto dílo bylo v dubnu 2005 vystaveno na ruské polární stanici Barneo na Severním pólu.
Výnos z dražby bude předán Občanskému Sdružení Křesťanské Tachovsko. Šek převezme: duchovní správce Mgr. Eugen Bakoš.

Co přinese rok 2014

Církevní a obecní pouť, posvěcení kříže a zvonu u příležitosti 460 let první písemné zmínky o obci.
Halže, 28. – 29. června

Církevní a obecní pouť sv. ap. Petra a Pavla (pouťové atrakce, kolotoč zdarma)
Milíře, 12. července

Slavnostní liturgie, výročí posvěcení kaple.
Obora, 20. července

Chrámový svátek, požehnání dětem do nového školního roku.
Branka, 31. srpna

Chrámový svátek
Obora, 21. září

Co přinesl rok 2013

30. ledna, přípravní výbor, schůze
4. března, registrace u MV ČR
13. července, Milíře, akce Setkání kultur, římskokatolická bohoslužba v němčině a setkání původních německých obyvatel.
14. července, Milíře, akce Setkání kultur, pravoslavná bohoslužba, setkání místních občanů a přátel obce Milíře, zdravotně postižených dětí z domova Milíře.
12. srpna, oficiální spolupráce s domovem pro zdravotně postižené  osoby v Milířích.
Pravidelné setkávání dětí a maminek nebo babiček, nácvik živého betlému, koledy a výroba vánočních dárků.
1. prosince,  Adventní koncert se spoluprací obce Milíře, výtěžek 2000 korun (dobrovolné vstupné) byl odevzdán  Domovu pro zdravotně postižené v Milířích.
10. prosince, Adventní charitativní koncert ve spoluprací MKS Tachov a Domovem pro zdravotně postižené osoby Milíře, výtěžek 10 tisíc korun z prodeje vyrobených vánočních dekorací a dobrovolného vstupného bylo odevzdáno Domovu pro zdravotně postižené osoby v Milířích.