A podle návštěvníků je opravdu na co se koukat. Na výstavě najdete klasické „merkurácké" krabice, různé výtvory jako například impozantní ruské kolo, vlakovou soupravu, ale i známé kusy. Třeba obří model pásového rypadla, nebo část největšího modelu, který z Merkuru vznikl – Ocelové město.

V prostorách tachovského muzea se ovšem neobjevují pouze modely. Na informačních panelech je mnoho zajímavých informací, například jak tato stavebnice pomohla Ottovi Wichterlemu ke stvoření kontaktních čoček.

Že je o Merkur zájem, nesvědčí jen prodloužení expozice. Jak Deníku řekli pracovníci Muzea Českého lesa, za měsíc červenec se přišlo podívat kolem osmi set lidí a návštěvnost stále stoupá. I když by se mohlo zdát, že zájem bude vzbuzen především u tatínků a dědečků, kteří chtějí zavzpomínat na dětské časy, kdy si se stavebnicí hráli, nejčastějšími návštěvníky jsou především rodiny s dětmi, kterým se tato legendární stavebnice velice zamlouvá.

Pro kutily od věku 6 do 106 let je také v muzeu připravena herna, kde si můžou nadšenci složit vlastní model, který se stává součástí zajímavé výstavy.

Autor: Jindřich Sýkora