Po celý páteční večer byly přístupny expozice, výstavy, konala se vernisáž a cestovatelé vyprávěli. Tématu cesty kolem světa přispěli i samotní návštěvníci, někteří využili možnost a přinesli vlastní fotografie z cest.

Před dvěma lety navštívil daleký Vietnam fotograf Bohumír Kráčmar. „Určitě se tam podívám ještě jednou, bylo tam báječně," vyjádřil nadšení z této země na své páteční vernisáži v muzeu. Výstava je chronologicky řazená od jihu od delty Mekongu, přes Saigon až k Hanoji. Fotograf představuje Vietnam pomocí portrétů, zachycujících všední život i přírodní krásy. Při cestách samozřejmě také okusil tamní zvyklosti ve stravování. „Vietnamci se hodně stravují na ulici. Chutnaly mi mořské plody a hodně jsem jedl zeleninu, v tom ohledu oni uvaří snad všechno," dále vylíčil Deníku Kráčmar a vyprávěl i o tom, že v Hanoji se setkal s obchodníkem, který žil v Česku.

Zámkem provázel návštěvníky kastelán Pavel Voltr. I zde měly prohlídky nádech cesty kolem světa a tak na řadu přišlo vyprávění, kam a jakým způsobem cestovala rodina Windischgrätzů, původních vlastníků a obyvatel zámku. „Letní období trávili velmi často právě zde v Tachově. Rodina pak jezdila do Prahy a do Vídně nebo do Berlína," řekl průvodce. Návštěvníci měli možnost nahlédnout do historických knih s cestovatelskou tématikou a prohlédnout si pohlednice. Zajímavostí byl popis cest, například šlechtice z Berlína do Kdaňska. „Cesta byla dobrodružná, jezdilo se v kočárech. Kůň se někdy propadl do rašeliniště nebo málem utopil v blátě," přiblížil kastelán zajímavosti z cest. V salonku doprovodili vyprávění dobovou hudbou na kytary a flétny žáci a žákyně z místní umělecké školy.

Obdiv sklidila i výstava map. „Jde o zapůjčený soubor historických map. A protože by to neobsáhlo celou místnost, je soubor doplněn některými starými mapami ze soukromé sbírky. Jako zajímavost je zde i autoatlas Ameriky nebo globus, který jsme zachránili od soukromého majitele, jež historický globus chtěl vyhodit," uvedla Marie Mautnerová. Západní Čechy jsou vyobrazeny na několika velkých listech Müllerovy mapy Čech. Výstava je doplněna dalšími starými mapami. Obě výstavy, jak fotografií z Vietnamu v muzeu tak i mapy v zámku mohou návštěvníci vidět i v době běžné otevírací doby institucí.