Prvním letošním počinem bude 7. června Kladrockfest v Kladrubech. Poprvé v historii festivalu se mohou jeho návštěvníci těšit na velké profesionální pódium.

S podstatnou změnou přicházejí organizátoři festivalu Zvuky léta. Ten se koná 14. června. Zatímco ještě loni se odehrál v areálu Na Minerálce, letos se přesouvá do zimního stadionu v Tachově. „Loni nám festival po finanční stránce nevyšel, přemýšleli jsme, že další ročník už neuděláme. Ale chceme vyjít vstříc věrným příznivcům, a tak jsme festival letos udělali jednodenní a v areálu zimního stadionu. Nákladově je to pro nás přijatelnější a nevzniká riziko spojené se špatným počasím," uvedl za pořadatele Jaroslav Havel. Zvuky léta nabídnou například Mňágu a Žďorp, či zahraniční interprety Mini Da Minx a Hanuman Tribute. Z domácích kapel se představí The New Morning, El Gato Negro nebo Born In Pripyat.

Také Holostok v Holostřevech přichází s jednou změnou. „Letos jsme se rozhodli dát větší prostor než obvykle divadlu," informoval Robert Elva Frouz s tím, že festival nabídne tři divadelní vystoupení. Z kapel pak ve dnech 20. až 22. června zahrají Oboroh, Muerta Mente, Skavare a další.

Nic zásadního se nemění u největšího festivalu Tachovska – u Tarocku. Ten se uskuteční 18. až 20. července na letišti nad Tachovem. „Budeme mít jedno pódium, ale dvě velkoplošné obrazovky a návštěvníci se mohou těšit na unikátní záběry z ptačí perspektivy," řekl Deníku za pořadatele Petr Joselevič. Hvězdami Tarocku budou slovenští Horkýže Slíže, mezi dvěma desítkami kapel zahrají i legendy jako Törr, Kern, či Debustrol.

Prázdniny uzavře tradičně Ještě jeden fest, který se 30. srpna uskuteční v Tachově na bývalém koupališti. Vystoupí sedm kapel, chybět nebude závod nazvaný Jízda garážových jezdců.