Ta oslovila základní školy v okresním městě s nabídkou na vedení technického kroužku pro zájemce z řad dětí. Přihlášení školáci mají možnost strávit vždy jedno odpoledne po dobu sedmi týdnů pod dohledem zkušených a vyškolených konstruktérů z firmy, kde si během kurzu sestaví například LED kapesní svítilnu, funkční elektrický obvod se střídavým blikačem a sirénu.

„Projekt je zaměřený na podporu technických oborů. Chceme podporovat manuální zručnost a technické myšlení už u žáků základních škol, aby se později, až se budou rozhodovat o dalším vzdělání, rozhodli jít pro ně správným směrem,“ řekla Deníku manažerka projektu Alice Libová. Do projektu se letos zapojily dvě základní školy v Tachově a aby se kroužek mohl uskutečnit, bylo třeba nakoupit i potřebné vybavení. „Naše firma nakoupila kufříky s potřebným nářadím. Každý pracovní stůl má svůj vlastní, aby si děti nářadí mezi sebou nemusely půjčovat a měly klid na práci. Při jednom z kurzů si například zkusily vyrobit elektrický okruh a k jeho sestavení je potřeba pájka, což byla pro většinu dětí zajímavá zkušenost. Málokteré dítě nechají doma rodiče pracovat samostatně s pájkou,“ podotkla manažerka projektu.

Čtěte také: OBRAZEM: Děti daly zimě vale, Moranu poslaly po Mži

Ve škole v Hornické se kapacitu kroužku podařilo naplnit záhy po jeho vyhlášení a účastní se ho osmnáct školáků, chlapců i děvčat. „Mě to moc baví, vždycky jsem si chtěla něco takového zkusit. Když něco neumím nebo si s tím nevím rady, poradí mi pan lektor,“ usmála se žačka čtvrté třídy Adéla Kuncová. Výsledkem práce kroužku je elektrický okruh se světelnou signalizací. „Kroužek je super a moc mě baví. Svoje výrobky si navíc můžeme odnést domů a tak mamka s taťkou vidí, co vyrábíme. Mám ale kroužků víc, kromě techniky chodím i na housle a další kroužky. A jednou bych chtěl být vynálezce,“ řekl páťák Tomáš.