Měřící přístroje, které budou policistům a provozovatelům stanic technické kontroly (STK) v hodnocení propustnosti pomáhat, se zatím zkoušejí a čeká se na jejich schválení. Deníku to řekl šéf tachovské STK Alexandr Hepfel.

„Při kontrolách zatím hlídáme, aby byly fólie, kterými jsou skla automobilů potažená, schválené. Proto musejí mít řádné označení,“ upřesnil Hepfel. „Propustnost se zatím neměří, čeká se až vytipované měřáky projdou zkouškami a budou schváleny pro použití ve stanicích technické kontroly,“ dodal s tím, že pro STK je pokyn k měření fólií zatím posunut na začátek roku 2014.

Propustnost fólií zatím nemůže žádným přístrojem měřit ani policie na Tachovsku. „Přístroj na měření zatím k dispozici nemáme, kontrolovat se bude pouze vizuálně, jestli mají vozidla na okně homologované fólie,“ uvedla mluvčí tachovské policie Dagmar Jiroušková.

Všechny STK by se ale měly postupně dovybavit přístrojem na přesné měřené dezénu pneumatik. „Schválený měřící přístroj na opotřebovanost pneumatik stojí kolem tisícovky a údaje, které poskytuje, jsou skutečně velmi přesné,“ představil Hepfel Deníku přístroj o velikosti zapalovače. Připomeňme, že minimální hloubka dezénu na letních pneumatikách, které si řidiči začnou na svá auta přezouvat, by měla být 1,6 milimetru. Na motocyklech je to pak jeden milimetr.

Nejvíce novinek je podle něj určeno především pro STK s linkou na nákladní automobily. Tam se bude nově kontrolovat opotřebení čepu na spojovacím zařízení, což se dosud nedělalo. Bude se mimo jiné také měřit doba náběhu tlaku pro brzdění.

Na tachovském okrese působí tři stanice technické kontroly. Kromě tachovské ještě v Boru a ve Stříbře. „Počet stanic je limitován počtem aut v daném regionu,“ uvedl Hepfel. V České republice je přibližně 350 STK.

Stanice technické kontroly fungují jako soukromé subjekty, ovšem zřizovatelem je Krajský úřad Plzeňského kraje. Kontrolní činnost pak provádí Ministerstvo dopravy.

STK jsou, jak Deníku vysvětlil vedoucí tachovské stanice, ze dvou třetin smluvní a z jedné třetiny samostatné. „Výhodou smluvních je, že spolupracují s mezinárodní organizací Dekra, která poskytuje školení techniků, kalibraci přístrojů, softwarové programy a další služby,“ doplnil Hepfel.

STK Tachov pro motoristy

Tachov – Tradiční jarní akci připravila pro všechny motoristy tachovská STK. „Jedná se o bezplatnou kontrolu vozidel před jarní sezonou. Zkontrolujeme na vozidlech osvětlení, podvozek, řízení, čepy, pneumatiky, brzdy a zdarma případně seřídíme světlomety přímo na místě,“ řekl Deníku vedoucí stanice Alexandr Hepfel. Letos ale bude chybět měření přesnosti rychloměrů, které v minulých letech zajišťovali dopravní policisté. Akce se uskuteční v sobotu 31. března od 8 do 12 hodin.